Fiskarstugan

Den äldsta, på ursprunglig plats liggande byggnaden i Kungliga nationalstadsparken, anses vara ”Konung Carl XI:s Fiskarstuga”. Huset är tidigast känt från en handritad Djurgårdskarta från år 1696. Den låga ryggåsstugan med torvtak restaurerades redan år 1818, då en minnestavla sattes upp över ena gaveln. I anslutning till fiskarstugan låg på 1700-talet ett jägarboställe, under lång tid använt till värdshus och några år bebott som sommarställe av Gustaf III:s överhovjägmästare. Fiskartorpets populära värdshus har främst gått till historien genom Carl Michael Bellmans Fredmans epistel nr 71.

Ä´ke det gudomligt,
Fiskartorpet! Hvad?
Gudomligt att beskåda!

På Karl XI:s tid och ända in på 1800-talet låg Fiskartorpet vid ett förgrenat inre sjösystem som hade utlopp i Värtan genom den numera smala Husarviken, på 1780-talet benämnd Fiskesjön. Fisket var ett viktigt näringsfång och tillgången var riklig. På flera ställen i sjön förekommer enligt handritade 1700-talskartor ”fiskefängen” och sump, bottenfasta inrättningar för fångst. Fisket i Husarviken var på Karl XI:s tid endast förbehållet konungen.

Ett angränsande område till Fiskartorpet heter sedan gammalt Fisksjöäng.

Norr om Uggleviken ligger sedan 1902 Fiskartorpsbacken. Nuvarande hopptornet vid skidbacken byggdes år 1935.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.