Cykelstråk

Kungliga nationalstadsparken är ett historiskt parklandskap och en oas för både avkoppling och aktivitet. Genom parken går ett 3,6 mil långt cykelstråk som sträcker sig från Ulriksdal i norr till Blockhusudden på Södra Djurgården. 

Cykeln är ett utmärkt färdmedel för att upptäcka Nationalstadsparken. Med cykelstråket, som har skyltats av Länsstyrelsen, kan du på bara en dag besöka många olika delar. Längs stråket kan du utforska parken på egen hand, besöka museum och slott, fika, titta på fåglar vid Isbladskärret eller Lappkärret, njuta av lugnet vid Norra Djurgården och i Kaknäsområdet eller varför inte parkera cykeln och vandra runt i de fantastiska parkmiljöerna vid Haga, Ulriksdal, Rosendal och Waldemarsudde?

Självklart behöver du inte cykla hela sträckan. Lägg upp din rutt med hjälp av vår folder med karta och tips på 50 sevärdheter längs vägen. Du kan ladda ner den här. Den finns också att hämta på Visit Djurgården.

I foldern får du förslag på tre rundor: Ulriksdalsrundan, Brunnsviksrundan med Norra Djurgården och Djurgårdsrundan.

Ladda ner Nationalstadsparkens cykelstråksfolder

Vill du hellre ha med dig cykelstråken digitalt när du cyklar kan du nå dem via Naturkartan.

Länk till Naturkartan

Brunnsviksrundan med Norra Djurgården

På Brunnsviksrundan cyklar du i hjärtat av Nationalstadsparken. Turen är 14,5 km lång och lättcyklad. På Norra Djurgården rör du dig genom den forna jaktparken med såväl öppna landskap och sjöar som ekbackar och skogar. I närheten av cykelstråket finns spännande miljöer som Bergianska trädgården och universitetsområdet vid Frescati.

Ulriksdalsrundan

Ulriksdalsrundan är 8,4 km lång och bitvis kuperad. Här passerar du bland annat slottsmiljön vid Ulrikdal, koloniträdgårdar, naturområden och det moderna Bergshamra. Närmast Edsviken får du leda cykeln några hundra meter och njuta av det vackra skogsområdet till fots.

Djurgårdsrundan

Djurgårdsrundan tar dig runt i Södra Djurgårdens vackra parklandskap. Du kan välja mellan turer av olika längd, från 3,8 km till 9,7 km. Långa sträckor cyklar du utmed vattnet, antingen längs Djurgårdsbrunnskanalen eller Saltsjön. Du passerar många spännande hus och hagar med ekar och andra lövträd. Kombinera gärna cykelturen med ett besök på något av museerna längs vägen.