Om parken

Huvudstadens gröna oas

Kungliga nationalstadsparken är huvudstadens gröna oas.  Den sträcker sig över en mil inom kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö – från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Här upplever du ett unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder.

Du kan besöka slott, museer, ströva i gammelskog och bada från egen badklippa!

Grunden i Nationalstadsparken är Djurgårdsmarken, som sedan senmedeltiden har varit kunglig mark. Det är en anledning till att området är relativt sparsamt exploaterat. Karl XI:s fiskartorp, de stora slotten Ulriksdal och Haga med sina parker och Djurgårdens pastorala landskap är några exempel.

I århundraden har området beundrats för sin skönhet. Ända sedan 1700-talet har stadsborna fått komma hit för promenader, utflykter och nöjen. I dag är Kungliga nationalstadsparken Stockholmsregionens mest välbesökta rekreationsområde.

Parken har ett rikt växt- och djurliv med över 800 olika sorters blomväxter, mer än 1200 skalbaggsarter och cirka 100 häckande fågelarter. De många åldriga ekarna ger livsrum för insekter och fåglar. De utgör ett av norra Europas största samlade ekbestånd.

Nationalstadsparken är också en kunskapens park. Här finns många av landets mest kända museer, Stockholms universitet och andra utbildnings- och forskningsinstitutioner.