Startsida > Projekt i parken
År 2013 avsatte regeringen 100 miljoner till Nationalstadsparken som en kompensation för det intrång som gjordes när Norra länken byggdes. Pengarna ska gå till projekt som bevarar och utvecklar Nationalstadsparken.
Det har varit bråda tider i parken. Det har fixats och fejats för att du som besökare ska få en trevlig upplevelse och för att natur, djur, kultur och rekreation ska få bästa förutsättningar. Några projekt finner du här.
För att bidra till ökad kunskap om den spännande historien kring Bellevueparken har flera informationsskyltar satts upp i området. Besökaren kan under en promenad i parken följa utvecklingen från 1700-talet till nutid.
Röjning och nedtagning av träd, framtagning av bortglömd damm, återanvändning av ett betongbord samt renovering av kaj och pirer. En riktig upprustning av Torphagen har utförts för att skapa trivsel och bättre tillgänglighet.
Under våren och sommaren genomförs arbeten i Nationalstadsparken – på Kungliga Djurgården och i Ulriksdals slottspark – för att återskapa kulturhistoriska värden och tillgängliggöra det gröna kulturarvet.
Bergianska trädgården är en vacker plats i Stockholm med växtlighet som förändras i samband med årstiderna. För att göra trädgården mer tillgänglig har historiska igenvuxna grusgångar tagits fram och det pågår restaurering av stentrappor i trädgården.
Till Bergianska trädgårdens hemsida
Roslagsbanans banvall har vid Frescati och Albano förstärkts för att gynna biologisk mångfald. Makadambeklädda ytor och igenväxta slyslänter har omvandlats till äng. Många pollinatörer har hittat till dessa platser på banvallen.
Vill du veta mer kontakta Region Stockholm.
Kungl. Djurgårdens förvaltning restaurerar Frisens park på södra Djurgården. Första steget är en trädgårdsarkeologisk utgrävning av en damm från 1700-talets mitt, som ska återställas till sitt ursprungliga utförande.
Lillsjöns fiskvåtmark har dämts upp och bjuder in lekande gäddor och aborrar för att förstärka fiskbeståndet i havet. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms stad, Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Världsnaturfonden.
I Kungliga nationalstadsparken är antalet pollinerare lågt vilket konstaterades vid en inventering. Projektet Pollinera Parken, som initierats av Förbundet för Ekoparken och som U&We medverkat till, vill tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Vetenskapens Hus ändra på det.
Den sällsynta skalbaggen bredbandad ekbarkbock är på uppgång. I Stockholms län har artens huvudsakliga kända förekomstområde tidigare varit i och omkring ekmiljöerna i Nationalstadsparken. Men efter en inventering som Länsstyrelsen har gjort går det nu att konstatera att skalbaggen har spridit sig till fler delar i länet.
Välkommen till Kungliga nationalstadsparken.
På nationalstadsparken.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.