Jenny Lind i blomsterskrud på Internationella kvinnodagen

På internationella kvinnodagen den åttonde mars uppmärksammades den ojämna könsfördelningen av namngivna statyer.

Endast cirka tio procent av Sveriges statyer föreställer namngivna kvinnor. Den ojämna fördelningen uppmärksammades för fjärde året i rad av Interflora vid Internationella kvinnodagen den åttonde mars. Då smyckades alla namngivna offentliga kvinnliga statyer i landet i blomsterprakt. En av dem var statyn på operasångerskan Jenny Lind på Södra Djurgården.

Statyn på Jenny Lind hittar du på Framnäs udde. Udden har en spännande historia – här har bland annat ett av Stockholms fyra kruthus stått. Kruthuset som ingick i stadens försvar revs 1827. Vid Stockholmsutställningen 1897 byggdes hela udden, och en konstgjord ö intill den, om till en miniatyr av Gamla Stan, Helgeandsholmen samt gamla slottet Tre kronor. Miniatyren uppfördes i en skala om 1:2.

Jenny Lind som nu smyckar udden, föddes 1820 i Stockholm. Hon var operasångerska och blev känd långt utanför landets gränser för sin fantastiska röst. Bland annat sägs H C Andersens saga Näktergalen vara skriven som en hyllning till Jenny Lind. Hon blev även lanserad på sin USA-turné år 1850 som ”The Swedish Nightingale”.

Statyn på Framnäs udde skapades av skulptören Erik Rafael-Rådberg och avtäcktes den 11 maj 1924.