julgranskulor_ChFw.jpg

Julgranskulor. Foto: Christina Fagergren.

Grafiskt element

Julstämning och uteaktivieter i Nationalstadsparken

 

2020-12-02

Så här års brukar vi tipsa om julmarknader som äger rum i parken veckorna före jul. I år blir det inga julmarknader men som tur är finns det många saker som man kan göra ändå. Nationalstadsparken är alltid öppen och ett härligt mål för en promenad eller en utforskande utflykt. Här kommer några tips på saker att göra i december i Nationalstadsparken.


Vi vädjar till alla parkbesökare att respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ta sig till parken och aktiviteter på ett ansvarsfullt sätt, hålla avstånd till andra människor och stanna hemma om man är det minsta lilla sjuk.

Julfika utomhus

Få saker är så mysigt som att dricka varm glögg eller äppelmust när det är kyligt ute eller fika framför sprakande eld från ett eldfat.

  • På Rosendals trädgårdscafé dukas julens och vinterns smaker upp i stämningsfull miljö. Fika eller ät lunch utomhus, med eller utan tak, eller i något av växthusen (tänk på att det kan vara begränsningar inne beroende på möjligheter att hålla avstånd). > Läs mer på Rosendals trädgårds webbplats.
  • I Thielska galleriets skulpturpark skapas julstämning under helgen 5-6 december. Då serveras glögg och julgotter, ätbara julklappar som marmelader och julsenap finns till försäljning. I skulpturparken ordnas också tipspromenad för yngre barn. > Läs mer på Thielskas galleriets webbplats.
  • Nordiska museets jul flyttar utomhus. Under decemberhelgerna blir bakgården julstuga med sprakande brasor, doftande dryck och pepparkakor. Här kan du passa på att handla julklappar och lokalproducerade godsaker. I december klär sig dessutom byggnaden i en magiskt gnistrande vinterbelysningskostym som lyser upp mörkret. > Läs mer hos Nordiska museet.

 

Gå en ljuspromenad på Djurgården

I december tänder Djurgårdsförvaltningen och verksamheterna sin julbelysning och skapar en fantastisk atmosfär på Djurgården. Promenera från Strandvägen ut till Allmänna gränd och njut. Nästan all belysning på Djurgården LED-belysning för att minska klimatavtrycket. På Djurgården har man även aktivt valt att lämna områden relativt nedsläckta så att djuren i naturen där får sin nattvila – ju längre ut du kommer desto mörkare blir det.


Ta Del av digitala julkalendrar och julaktiviteter

Flera muséer satsar på digitala julaktiviteter som du kan njuta av hemifrån. Kika runt på aktörernas webbplatser – här är några tips:

  • Bergianska trädgården bjuder in till en botanisk julkalender. En ny julväxt presenteras varje dag mellan 1-24 december. > Bergianska Trädgårdens julkalender.
  • Slottsträdgården i Ulriksdal tipsar i sin digitala kalender om vad du som är har en kolonilott eller trädgård kan göra under december för att ta hand om dina växter. > Slottsträdgården Ulriksdals digitala kalender.
  • Naturhistoriska riksmuseet digitala julkalender ”Julens djur” kräver lite klurighet för att kunna öppna luckan. > Till julkalendern
  • Nordiska museet erbjuder julquiz och söndagspyssel i museets digitala kanaler med smarta tips kring att vika egna adventsstjärnor, dekorera pepparkakor, skapa egna julklappar och snällare nyårssmällare. På nyårsafton bjuder museet upp till dans i en digital wienervalskurs. > Nordiska museets webbplats.

 

Ta en vinterpromenad och lär dig om nya platser

Det går såklart bra att utforska Nationalstadsparken på egen hand även på vintern. Här är några appar du kan ladda ned i din mobiltelefon som hjälp och inspiration:

  • Nationalstadsparken i Naturkartan. I appen hittar du flera cykelrundor som även kan användas för promenad - i Ulriksdal, Hagaparken och på Södra Djurgården. Guiderna innehåller karta med tips och information om spännande besöksmål och platser. > Till Nationalstadsparken i Naturkartan.
  • Appen Kungliga promenader innehåller både färdiga promenader för bland annat Ulriksdals slottspark och för Södra Djurgården. Det går också att skapa sin egen guidade promenad. > Mer om appen Kungliga promenader.

Vill du vandra på egen hand är ett tips ön Bockholmen i Bergshamra, där det finns både forntida gravar och en vandringsstig. I Tivoliparken i Bergshamra, vid norra delen av Brunnsviken, finns skyltade stigar.

 

Titta efter vinterhäckande fåglar vid Isbladskärret

De flesta av Isbladskärrets hägrar flyttar till Råstasjön i Solna på vintern men ibland finns en och annan övervintrare kvar. Kanske hittar du även andra fåglar som valt strategin att övervintra vid denna fågelrika våtmark.


Träna i ett utegym

Om man undviker trängsel och håller god hygien är utegym ett bra alternativ för att träna. Det finns flera utegym i Nationalstadsparken. Länkarna visar bild eller karta och vad respektive gym är utrustat med:

 

Hitta nya lekplatser

Även barn kan behöva komma ut och röra på sig i mörka december. En rolig aktivitet kan vara att leta upp nya lekplatser. (Tänk dock på att hålla avstånd även i leken och att hela familjen ska vara frisk). Här finns några tips på lekplatser i Nationalstadsparken:

Kika gärna i kalendariet för fler aktiviteter.

Skriv ut