Sånglärka/Mostphotos.Grafiskt element

Sånglärkevandring med ceremoni vid Livsröset

Till försvar för lärkornas rätt att finnas.I hundratals år har sånglärkorna troget återkommit till ängen på Ladugårdsgärde i Nationalstadsparken, så rik på historia och biologisk mångfald. De sjunger in våren för Stockholmarna, besökare, och för alla som delar Ladugårdsgärde.

I maj och juni blandas deras röster med Näktergalens sång på kvällarna, och i juli när många fåglar är lite tystare ryttlar de fortfarande över ängen och sjunger sommarsång med sina klara röster.

Sånglärkan är en rödlistad art, som minskat kraftigt på grund av vårt förändrade jordbruk. På Ladugårdsgärde har de haft en fristad, där de mitt i vår huvudstad har kunnat genomföra alla sina tre häckningar under hela säsongen.

2019 började festivalen Lollapalooza genomföras på Ladugårdsgärde. Det finns risk för att festivalen kan störa sånglärkornas häckning. Vi uppmärksammar lärkornas rätt att finnas, och vår kärlek till platsen som vi delar med dem. Och möter dem under en vandring genom kulturlandskapets spännande historia, Djurgårdens rika fågelliv och biologiska mångfald.

Vandringen berättar om kunglig historia, kogubbar och getgummor, järnåldersgravar, vild natur och såklart sånglärkorna. Guidningarna leds av Henrik Waldenström, ornitolog, projektledare inom WWF och en av initiativtagarna bakom bildandet av Kungliga nationalstadsparken, och Jenny Rosen, idéhistoriker och natur- och kulturguide i Djurgårdens Ekolyx.

I slutet av vandringen genomför vi en ceremoni vid Livsröset på Ladugårdsgärde, som är en plats till för att hedra och minnas utrotade och hotade arter. Ceremonin består av diktläsning, sång, tal, stenläggning och en tyst minut.
Sånglärkevandringen genomförs i samarbete med Lodyn.

För att guidningen och ceremonin ska ge utrymme för alla, och inte störa alla varelser på Ladugårdsgärde, går vi max 8 personer. Blir det fullbokat lägger vi in fler datum. Vandringen är gratis.

Anmälan sker till nyhetsbrev@ekoparken.org, så att vi kan säkra att gruppen blir lagom stor.

Välkomna!NSP-25-ars-logotyp-bla

Till kalendariet

Skriv ut

Tid och plats

Sön 24 maj 2020
Kl: 17:30 - 20:00
Ladugårdsgärdet
Sista anmälningsdag:
2020-05-24

Sön 07 jun 2020
Kl: 17:30 - 20:00
Ladugårdsgärdet
Sista anmälningsdag:
2020-05-15


Pris: Gratis
Längd: 2,5 timmar
Arrangör: Förbundet Ekoparken och Lodyn