julgranskulor_ChFw.jpg
Grafiskt element

Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

 

2019-11-28

För den som vill uppleva julstämning finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, utställningar, luciatåg, plundringar och andra julaktiviteter för stora och små veckorna före och runt jul.

Skansens julmarknad och Luciatåg

En av de mest anrika och genuina julmarknaderna är Skansens julmarknad som startade redan 1903. Från lördagen den 30 november och alla lördagar fram till 14 december är den öppen. Här finns klassiskt hantverk och slöjd, mat och godsaker. Intill julmarknaden pågår dans kring granen och julpyssel i verkstaden. Skansens Lucia med följe sjunger traditionella Luciasånger på flera platser på Skansen den 14–15 december. Det går också att välja bland flera olika nedladdningsbara promenadtips för promenader inne på Skansen under julen.

>> Läs mer på Skansens webbplats

  
Julstämning, luciakonsert och pyssel på Nordiska muséet

Under hela december svarar utställningen Traditioner på Nordiska museet på frågor om hur man firade jul förr, varför julkapp heter som det gör och mycket mer. Den 1 december invigs julen traditionsenligt med ljusceremoni och körsång och där alla barn får hjälpa tända museets gran i Stora hallen med magiskt ljusstoft. Särskilda aktiviteter ordnas varje advent och på julafton är det fri entré för den som vill passa på att besöka museet då. Efter jul – den 12e januari ordnas julgransplundring för barn och familjer.

>> Läs mer på Nordiska muséets webbplats


Hästar, vagnar och julmarknad på Hovstallet

Första adventshelgen är det julmarknad på Hovstallet. Vid guidade visningar visas de kungliga vagnarna som används vid statsbesök (bland annat.Sjuglasvagnen) upp. Stallet är öppet och besökare är välkomna att titta på kungens hästar. Utanför pågår en julmarknad hela helgen med ett sjuttiotal hantverkare från hela landet.

>> Läs mer på Kungliga Hovstallets webbplats

Jul i växthuset på Bergianska trädgården

En försmak av julens kryddor, frukter och nötter fås på Bergianska Trädgården. Fikonträd, dadelpalm, risplanta och andra växter från varmare länder samsas med hasselnötter, rödkål och äpplen inne på utställningen i Edvard Andersons växthus. Från den 22 november till den 8 december är det öppet alla dagar. Den 14 december hålls en konsert med julsånger i Edvard Andersons växthus.

>> Läs mer på Bergianska trädgårdens webbplats

Pepparkakshustävling på Arkitektur- och designcentrum

ArkDes på Skeppsholmen bjuder in till den årliga pepparkaksutställningen. Greta Thunberg och Paradise Hotel är några av de totalt 202 tolkningarna i pepparkaksdeg av årets tema ”Hett”. Rösta på fram en favorit och se om den vinner på prisutdelningen den 15 december.

>> Läs mer på Arkitektur och designcentrums webbplats

Julkalendern och skaparverkstad Naturhistoriska riksmuseet

Alla djurälskare kan följa dagarna fram till julafton med julkalender ”Djurens jul” som ligger nedladdningsbar på På Naturhistoriska riksmuseets webbplats. Bakom varje lucka finns en film om ett djur. Men luckan kan bara öppnas med ett klurigt rim. Under jullovet håller Skaparverkstaden öppet för jullovslediga.

>> Läs mer om kalendern Julens jul

>> Läs mer om julen på Naturhistoriska riksmuseets webbplats

Julkonsert på Prins Eugens Waldemarsudde

Onsdag den 18 december ordnas en julkonsert på Prins Eugens Waldemarsudde där musik och textläsning framförs av framstående musiker och skådespelare i samspel med konsten.

>> Läs mer på Waldemarsuddes webbplats 

 

 

Skriv ut