Höstlov. Källa: Mostphotos.

Höstlov. Källa: Mostphotos.

Grafiskt element

”Hemestertips” för höstlovslediga

 

2019-10-26

För den som är hemma och ledig under höstlovsveckan finns det mycket att göra i Nationalstadsparken. Att bara vistas ute i de färgsprakande parkmiljöerna är en upplevelse i sig och många av slotten, muséerna och turistattraktionerna ordnar särskilda höstlovsaktiviteter.

Promenera eller gå på vandring

Hela Nationalstadsparken bjuder på fina promenadmiljöer. Här finns val för alla – du kan gå längs vatten, i odlingslandskap, i slottsparker eller i ”riktig” skog. Prova hemester - packa en ryggsäck och termos och pausa ute i naturen eller gå en mer stadsnära parkpromenad och smit in på ett trevligt kafé efteråt. 
>> Karta Nationalstadsparken 

Cykla till nya platser

Har du inte stuvat undan cykeln ännu finns det flera fina cykelslingor. Cykelkarta finns att hämta till exempel på besökscentret Visit Djurgården vid Djurgårdsbron. Tänk bara på att cykla försiktigt då det kan vara halt att cykla när marken är blöt av löv. 
>> Cykelstråksfolder

Den mer äventyrslystne cyklisten kan ta sin mountainbike och cykla i det fina trailspåret vid Fiskartorpets gamla hoppbacke.

Träffa djur

För djurälskande barnfamiljer finns det flera platser att söka sig till. För utehäng är ett besök på Stora Skuggans 4 H-gård ett tips. Skansen med sin djurpark går att besöka även på hösten. Hovstallet har aktiviteter varje dag på lovet för alla hästintresserade barn.
>> Stora Skuggans 4 H-gård
>> Hovststallet

Lek ute

I Nationalstadsparken finns många fina utemiljöer att leka i – här finns ihåliga träd att gömma sig i, lövhav att hoppa i och berg att klättra på.  Det finns också många fina lekplatser – en ganska ny är lekplatsen vid Sportfältet på Gärdet.

Höstmarknad & pumpapromenad

I Ulriksdals fantastiskt fina slottspark arrangeras den 26–27 oktober den årliga höstmarknaden. I Bergianska trädgården är det fint att gå i Kökslandet just nu och titta på årets skörd av pumpor.
>> Höstmarknad på Ulriksdal 
>> Bergianska trädgården

Ljusfestenten 2019

Som förslag till avslutsaktivitet på lovet tipsar vi särskilt om Ljusfesten runt Brunnsviken den 3 november. Den är magnifik med alla eldshower och fackeltåg.
>> Om Ljusfesten 2019

FLER TIPS

På Djurgården finns det massor av saker att göra även på höstlovet. Många muséer har extra generösa öppetider och speciella höstlovsaktiviteter.

>> Hitta samlad nformation om dem på Royal Djurgårdens webbplats

 • Skansen
  Lyssna på kusliga berättelser i stugorna och om de döda och andra läskiga väsen som hör kyrkogårdar till i Seglora kyrka. I staden på Skansen härjar en påhittad men hemsk sjukdom. Hur ska man skydda sig? I Apoteket, Kryddboden och på Boktryckargränd ges goda råd.
 • Etnografiska museet
  Lär dig mer om den mexikanska traditionen Dia de Muertos - De dödas dag. Du får också lära dig om likheter och skillnader med Allhelgonahelgen i Sverige och Halloween i USA.
 • Tekniska museet
  Spana in Robot Zonen och prova på robotyoga, lyssna på robotsaga och sov med robotar. Under höstlovet lanserar museet en helt ny Rymdshow.
 • Riksidrottsmuseet
  Museet ordnar serieverkstad och filmklubb varje dag och bjuder på boktips och högläsning i den nya utställningen Sport och Sápmi (om samisk idrott).  Onsdagen den 30 oktober blir det fullt fokus på samiska brädspel.
 • Nordiska museet
  Upptinade farsoter, en despotisk kung, försvunna barn och rysliga myter från Arktis. Följ med på en spännande vandring i ett stängt museum som vaknar till liv på natten den 29 och 31 oktober.
 • Sjöhistoriska museet
  Varför ska det ligga ett mynt under masten? Är sjöjungfrur snälla? Och vad finns det för odjur som hotar i djupet? Årets höstlovstema är skrock, skräck och sjöodjur på och under de sju haven.
 • Gröna Lund
  Halloween på Gröna Lund bjuder på rys och mys för alla åldrar. Bland annat seglar det hemsökta Skeppet än en gång in i Stockholms farvatten och i år får vi för första gången möta den mystiska Sekten.
 • Junibacken
  Under läslovet monsterifieras hela Junibacken. Musikalen Monstret och människorna spelas varje dag.
 • Vikingaliv
  Under höstlovet kan besökarna gå på spöklig ficklampsvisning eller känna och smaka på Vikingatiden! Vilka var egentligen vikingarna och hur levde de? Var med och utforska arkeologiska föremål, provsitt skeppet och smakar på vikingarnas färdkost.
 • Waldemarsudde
  Museet ordnat workshops i teckning ledda av skickliga fantasytecknare. Hämta inspiration från myter, legender och drömvärldar i konstutställningen Edward Burne Jones – Prerafaeliterna och Norden.
 • Vasamuseet
  Visningar om bygget av Vasa, om livet under däck och möjlighet att prova på att vara marinarkeolog och fundera över vad saker kan ge för ledtrådar till människor och deras liv för länge sedan.
 • Thielska galleriet
  Guidade visningar av utställningen Nutid, dåtid, drömtid av konstnären Karin Frostenson.


 

 

 

Skriv ut