Estoniamonumentet på Södra Djurgården/Mostphotos.
Grafiskt element

Estoniamonumentet - till minne av dem som förliste med Estonia

 

2019-09-11

Den 28 september är det 25 år sedan 852 människor miste livet då passagerarfärjan M/S Estonia förliste på resan från Tallin till Stockholm. Till minne av dem invigdes tre år senare, på årsdagen av förlisningen, ett nationellt minnesmonument intill Galärparkskyrkogården på Djurgården.

Monumentet är gestaltat av den polske skulptören och konstnären Mirosław Bałka och är utfört i ljus granit. På monumentet finns namnen inristade på 815 personer som förlorade livet i samband med förlisningen. För de övriga 37 omkomna personerna har de anhöriga valt att inte ha med namnen i monumentet.

På stenen räknas även upp från vilka länder de omkomna kom: ”Natten till den 28 september 1994 förliste M/S Estonia på resan från Tallinn till Stockholm. I katastrofen på Östersjön omkom 852 människor. De hade hemorter i Sverige (501), Estland (284), Lettland (17), Ryssland (11), Finland (10), Norge (6), Danmark (5), Tyskland (5), Litauen (3), Marocko (2), Nederländerna (1), Frankrike (1), England (1), Kanada (1), Vitryssland (1), Ukraina (1) och Nigeria (1). Deras namn och deras öde vill vi aldrig glömma”.

I mitten av monumentet står ett träd (detta finns inte med på bilden ovan) med en järnring längst ner. Ringen bär förlisningsplatsens koordinater.

För att hedra offren och de anhöriga hålls lördagen den 28 september kl. 14 en minnesceremoni med kransnedläggning vid Estoniamonumentet.

DD.KK.HH. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel medverkar vid ceremonin liksom representanter från riksdag och regering, myndigheter samt utländska beskickningar. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är statens kontaktorgan för anhöriga och överlevande från Estoniakatastrofen. 
> Läs mer om minnesceremonin på MSBs webbplats.

Skriv ut