HöstpromenadHöstpromenad. Foto: Mostphotos.Grafiskt element

Höst för stora och små i Nationalstadsparken

Med hösten kommer den klara luften och det kan kännas som att tiden saktar in lite. Nu finns det mycket att se och upptäcka i Nationalstadsparken.

Sommarens sista dagar dröjer sig gärna ännu kvar i Nationalstadsparken. Vid Tivolibryggan badas det ännu och på vattnen runt Brunnsviken och Djurgården paddlas och rors det flitigt.

Samtidigt pågår förskjutningen mot hösten med kallare morgnar och mörkare kvällar. Snart byts sommarens blomsterprakt ut mot svamprikedom och sprakande höstfärger. Redan nu  ger en snabb tur runt Hagaparken fynd av ett 50-tal olika svamparter även om alla är långt i från ätliga.

I parken kan du under september se många flyttfåglarna som påbörjar sina flyttar söderut. Den största mängden fåglar lämnar landet i september, till exempel sparvhökar, gärdsmygar, bergfinkar, kungsfåglar, gransångare, svarthättor, taltrastar och rödhakar.  Av de fåglar som bor kvar börjar en del nu det mödosamma arbetet att hamstra mat till vintern i hemliga gömmor.

Ta en titt i kalendariet - det finns många guidningar som passar både stora och små.
På tisdagar kan du följa med Tisdagsklubben ut och skåda fågel, föräldralediga kan gå i barnvagnstempo med Storstockholms naturguider, trädnjutande kan följa med Stockholms universitet eller Naturhistoriska riksmuseet ut på trädvandringar och kultur-och arkitekturintresserade kan följa med på stadsvandring i parkens ytterkanter.

Välkommen ut!

Skriv ut