NSP_Fjaril-logo-foto_Johan_Sjolander-340x274px.jpg
Grafiskt element

Nationalstadsparken firar den biologiska mångfalden

 

2018-05-07

Den 22 maj firas den biologiska mångfaldens dag. Och vad kan vara bättre än att njuta av bredden i naturen som finns i vår Nationalstadspark? Mellan den 20–27 maj sjuder Nationalstadsparken av aktiviteter som hjälper dig att komma ut och upptäcka parkens natur och djurliv.

Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för all den variation inom arter, mellan arter och mellan livsmiljöer som finns på jorden. Genom att skydda biologiska mångfald säkrar vi den att hållbarhet som finns inbyggd i naturen bevaras, detta är viktigt eftersom det är en förutsättning för att vi ska ha ett hållbart och fungerande samhälle.

Nationalstadsparken är ett uttryck för hur den biologiska mångfalden kan bevaras. Parken har ett rikt växt- och djurliv med över 800 olika sorters blomväxter, mer än 1 200 skalbaggsarter och cirka 100 häckande fågelarter. Arter som kan utvecklas tack vare de förutsättningar som ges genom parkens existens.Detta händer i Nationalstadsparken

Här har vi samlat aktiviteter som äger rum under den veckan antingen ute i parken eller inomhus i någon verksamhet.

1. Hagadagen och Gröna kilarnas dag, 20 maj 
Hagadagen och Gröna kilarnas dag firas i Hagaparken. Bland aktiviteterna finns bland annat en gökotta, en cykeltur i Järvakilen med mål vid Koppartälten och en guidad natur- och kulturvandring i Nationalstadsparken. Barn kan lära sig bygga hotell för nyckelpigor och andra insekter eller spana in i en bikupa och lära sig om hur bin lever. Arrangör: Haga-Brunnsvikens vänner, Solna Stad m.fl.
Läs mer


2. Klimatfestival, 21–23 maj
En klimatfestival arrangeras i dagarna tre i Geovetenskapens hus på Stockholms Universitet.
Läs mer


3. Fågelskådarmorgon med Tisdagsklubben, 22 maj
Fågelskådarmorgon med Tisdagsklubben med guidning av Tivoli vid Södra Bergshamra.
Läs mer


4. Fågelskådning vid Lappkärret/Spegeldammen, 22 maj
Fågelskådning vid Lappkärret/Spegeldammen. En vandring på Norra Djurgården där du under sakkunnig ledning har chansen att se sothöns, smådoppingar, gäss och kanske en havsörn. Arrangör:  Stockholms Ornitologiska förening.
Läs mer 


5. En barnvagnsanpassad promenad på norra Djurgården, 22 maj
En barnvagnsanpassad promenad på norra Djurgården där du får se naturen som en tillgång i barns utveckling. I naturen är barnet suveränt. Minsta kryp är värt uppmärksamhet. Blommor går att tala med. Fåglarna kvittrar ramsor. Kottar och stenar är för att samla på. Regn är att plaska i och träd till för att klättra i. Arrangör: Stockholms naturguider
Läs mer


6. Vem vill bo i en gammal ek? 22 maj
Vem vill bo i en gammal ek? Stora gamla ekar är viktiga livsmiljöer för många djur, växter och svampar. Det stora antalet grova ekar i Nationalstadsparken är unikt och i Bergianska trädgården finns en av Stockholmsområdets nio så kallade ”mångfaldsekar”.
Läs mer


7. Biologisk mångfald: Hot och möjligheter, 22 maj

Alumner och forskare från naturvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet berättar.
Läs mer


8. Vårruset, 23-24 maj 

Vårruset är ett annat sätt att uppleva Nationalstadsparken. Löploppet som vänder sig till tjejer går genom varierad natur förbi Fiskartorpet/Stora Skuggan och Frescati på Norra Djurgården.
Läs mer


9. Trädgårdsdagar vid Waldemarsudde, 26 maj
Waldemarsuddes växthus, bänkgård och trädgårdsmästeri öppnar upp. Få odlingsråd och tips från kunnig trädgårdspersonal med mera.
Läs mer


10. Skärgårdsmässa, 25–27 maj
Sverigedagarna med skärgårdsmässa anordnas på Djurgården, Royal Djurgården.
Läs mer


11. Drakfest vid Hakberget på Gärdet, 27 maj 
Ta med eller bygg en drake i någon av drakbyggarverkstäderna på plats, upplev hur du kan använda vinden och de öppna fälten på Gärdet på ett nytt sätt.
Läs mer

 


Fler tips!

Tips om nationella och lokala evenemang kring biologisk mångfald finns att hämta på webbplatsen för Biologiska mångfaldens dag.

Ett sätt att delta oavsett var du befinner dig är att spela artbingo. Både Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms stad har tagit fram artbingo-brickor som kan spelas i hela landet, passar från förskoleklass till åk 6.

 

 

Klicka på kartan för att se den i större format

Skriv ut