varruset7.jpg
Grafiskt element

Motionslopp i Nationalstadsparken

 

2018-05-02

Det är ett imponerande stort antal motionslopp som genomförs i, eller som passerar, Nationalstadsparken. Stockholm Marathon är det mest kända, men det finns ytterligare ett stort antal lopp att välja på.

Det är stolta traditioner som dagens motionärer ansluter sig till när de ger sig ut i Kungliga Nationalstadsparken. Den har inte bara en lång historia som jaktpark och militärt övningsfält. Nationalstadsparken kom också att bli spelplats för idrottens framväxt i Stockholm. Om vi bortser från hästkapplöpningar och fältritt, som var stort redan i början av 1800-talet, anlades 1894-1896 Stockholms första stora idrottsanläggning där Stadion ligger idag. Den hette Idrottsparken och där fanns bland annat löparbanor, fotbollsplan, cykelbana och en tennishall. 1906 invigdes Östermalms IP strax intill.

Till sommarolympiaden 1912 stod Stockholms Stadion klar, uppförd på platsen för Idrottsparken. Många av olympiadens tävlingar genomfördes runt om på Djurgården, till exempel simtävlingar i Djurgårdsbrunnskanalen och skytte vid Kaknäs. Den stora publika händelsen under Stockholms-OS 1912 var maratonloppet. Tiotusentals åskådare var på plats utefter banan, förutom att Stadion var ovanligt välfylld, enligt tidningarnas rapporter.
Det kom tolv svenska maratonlöpare till start 1912. Bästa placerade sig Sigge Jacobsson som slutade på sjätteplats – till tidningarnas stora besvikelse. Vann gjorde sydafrikanen Kennedy McArthur på den imponerande segertiden 2 timmar och 36 minuter.

Den sluttiden lär det fortfarande vara få löpare klarar när det lördagen den 2 juni är dags för årets upplaga av Stockholm Marathon. Det är 40:e gången maran genomförs och för första gången på en ny bana, men Gärdet och Djurgården finns självklart med som en del i loppet. Och de som tar sig runt banan får på samma sätt som maratonlöparna vid olympiaden 1912 springa i mål på Stockholms Stadion.

Men det finns numera ett stort antal motionslopp att välja på för den som vill kombinera löpning med naturupplevelser i Nationalstadsparken. Här ett axplock.

Stockholm Trail Run går den 5 maj och avgörs i Lill-Jansskogen och Fiskartorpsterrängen, bara en kort löptur från city, och banan tar dig genom snårig skog, längs smala stigar och över vackra berghällar. Loppet har i år tre distanser, 5 km, 10 km och 20 km.

Den 17 maj är det dags för Milspåret som går runt Djurgårdsbrunnsviken. Loppet har en av Stockholms vackraste bansträckningar med start- och målområde vid Sjöhistoriska museet. Åtta klasser på 5 km och 10 km.

Den 13 och 14 juni arrangeras Blodomloppet på Djurgården. Det går att springa 5 eller 10 kilometer, alternativt promenera 5 kilometer. Alla blodgivare får 40 kr rabatt på anmälningsavgiften! Loppens överskott går tillbaka till arrangörsföreningarnas ungdomsverksamheter och till att främja vikten av blodgivning.

Den 1 september är det dags för Tjejmilen – Sveriges största event bara för tjejer. För 35:e året i rad samlas tusentals tjejer på Gärdet för att springa 10 kilometer.

På senare år har det också blivit populärt med mer utmanande motionslopp. Tough Viking är ett hinderbanelopp för lag eller individuellt. Banan utgår från Stockholm Stadion och är 8 km och loppet avgörs den 12 maj. För den som inte nöjer sig med löpning finns Stockholm SwimRun: spring 23 km i terräng och simma 4,1 km i öppet vatten. Den 9 juni genomförs tävlingen på Norra Djurgården med start vid Stora skuggan. Även cykling i terräng har blivit stort och söndagen den 6 maj avgörs Stadiongirot som är Stockholms enda parklopp på cykel. Start och mål på Stockholms Stadium och banan på 24 km tar dig genom Ulriksdal, Hagaparken och Lill-jansskogen

Samt ett stort antal andra lopp – läs mer i kalendariet!

Skriv ut