kungliga-promenader900x600.jpgIkon för appen Kungliga promenader.Grafiskt element

Gå en kunglig promenad i Nationalstadsparken

Ta en egen guidad tur med appen Kungliga promenader. Med appen får du information om bland annat historiska platser och händelser, byggnadsverk, parker och skulpturer. Passar året om.Du hittar ett antal färdiga promenader i appen. Här listar vi sådana som ryms inom Nationalstadsparkens gränser. Sommaren 2020 har ett par nya promenader från Ulriksdals slott lagts in.

Husen på Ulriksdal berättar om de byggnader som finns på området, om det magnifika slottet, den unika teatern, det historiska Orangeriet men också om parkens mindre omtalade byggnader som till exempel Smedjan. Promenadens olika stopp berättar också om den snäckprydda grottan och lusthuset Mons Mariae som var en del av det svenska 1600-talets mest påkostade trädgårdsanläggningar.

Det gröna Ulriksdal visar dig några av parkområdets höjdpunkter och här berättas bland annat om det rika djur- och naturliv som är en del av Nationalstadsparken, till exempel om den ovanliga kulturväxten vårflenört och grönlingen som simmar i Igelbäcken. Det ges många exempel på fruktträd och bär som odlats på området samt vilka kungligheter som bidragit till den samling av växter som idag finns i Orangeriet.

Bernadottepromenaden berättar om ätten Bernadottes betydelse för Kungliga Djurgården. Du får lära dig mer om kungen som uppförde Rosendals slott och parken däromkring, om kungen som firade sitt 25-årsjubileum med en världsutställning och om kungen som invigde världens första nationalstadspark.
 
Strandpromenaden sträcker sig från Djurgårdsbron längs stranden mot Rosendal. Guidningen passerar bland annat ”den svenska näktergalen” och lär om händelser och personer som gett Jägarbackarna och Villa Godthem sina namn.
 
Djurgårdsbyggnader är en vandring längs ett antal spännande byggnadsverk på Djurgården och där historien om varje byggnad berättas i både text och bild. Här kan du till exempel lära mer om Villa Lusthusporten, Sirishov och Skånska gruvan.

Det går även att komponera egna strövtåg i parken efter eget intresse med hjälp av appen.
 
Appen som är utvecklad av Kungliga Hovstaterna kan laddas ned kostnadsfritt på App Store och Google Play.
 
Läs mer

Skriv ut