Skidåkare tar en tur i det nya skidspåret på Gärdet. Foto: Anneli Karlsson.

Skidåkning på Gärdet.

Grafiskt element

Pröva skidorna i Nationalstadsparken

 

2018-01-16

Vintern har låtit vänta på sig men nu har äntligen snön börjat falla. För den som vill vintersporta finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Stockholms stad kommer att anlägga skidspår på Gärdet bara kylan och snön håller i sig, Stockholms Stadion har reda öppnat för skidåkning sju dagar i veckan, och skridskobanan på Östermalms IP har öppet till sent på kvällen.

Sportfältet på Gärdet kommer att erbjuda flera spår för längdskidåkning. Målsättningen är tre klassiska spår och ett skatspår. Spåren blir runt 1,4 kilometer. Mindre spår för barnen ställs också i ordning i anslutning till de övriga spåren. Men det gäller att det först blir kallt under en tid. Tre snökanoner finns på plats och till helgen (20 -21 januari) räknar man med att börja tillverka snö.

– Det har varit svårt göra snö med hjälp av snökanoner på Gärdet för det är så fuktigt i luften, berättar Jonny Costmar, innerstadschef på Idrottsförvaltningen. Det kommunala vattnet håller 8 grader och det måste vara minst 4 grader kallt i luften för att det ska bli snö.
Läs mer om spåren på Gärdet.

Åk skidor på Stockholms Stadion
Den som vill ägna sig åt vintersport i Nationalstadsparken ska inte glömma bort Stockholms Stadion och Östermalms IP. En bit in i januari öppnades skidspåren inne på löparbanorna på Stadion. Det är tre klassiska spår på ca 430 meter runt fotbollsplanen.

Även i år ska det anläggas en liten skidbacke som börjar uppe på läktaren på Stadion. Där ska barnen kunna testa julklappsskidorna när föräldrarna tränar för Vasaloppet.

– Vi har köpt in utrustning så vi kan bygga hopp i backen och nu väntar vi bara på att det ska bli kallare så vi kan göra tillräckligt med snö, säger Jonny Costmar.

Spåren på Stockholms Stadion är tillgängliga sju dagar i veckan. På vardagar klockan 06.30- 22.00, lördagar klockan 07.30-19.00 och söndagar klockan 06.30-21.00.
Aktuell information om spåren på stadion hittar du här.

Skridskobanan på Östermalms IP öppen
Rundbanan för skridskoåkning på Östermalms IP är öppen så det är bara att snöra på sig skridskorna. För allmänheten är det öppet från tidigt på morgon till sent de flesta dagar i veckan.
För mer exakta tider läs här.

Fler skidspår på natursnö
Det finns fler skidspår inom Nationalstadsparken. Det är Östermalms stadsdelsförvaltning respektive Kungliga Djurgårdens Förvaltning som avgör när och om de ska spåras för skidåkning.

Det är bland annat Kaknässpåret på 1,3 km med start på Greve von Essens väg på Gärdet. Vidare ett kuperat elljusspår på 3 km vid Stora Skuggan. Spåret går på ängar. Samt ett spår på 3,1 km med start vid Fiskartorpets friluftsgård. Det spåret har ett anslutningsspår: Fiskartorpet/GIH 0,3 km. Skidspåren spåras när snötäcket är tjockare än 20 centimeter.
Läs mer om skidspåren.

Skriv ut