julgranskulor_ChFw.jpg
Grafiskt element

Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

 

2017-11-15

För den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

En av de mest anrika och genuina julmarknaderna är Skansens julmarknad som startade redan 1903. Från helgen den 25 november och alla helger fram till 17 december är den öppen. Här finns klassiskt hantverk och slöjd, mat och godsaker. Intill julmarknaden pågår dans kring granen och julpyssel i verkstaden. Skansens Lucia med följe sjunger traditionella Luciasånger på flera platser på Skansen helgen 9 - 10 december samt den 13 december.

Varje adventssöndag bjuder Nordiska museet in till julstämning och julpyssel. Söndagen den 3 december så får alla barn vara med och tända granen. Den 10 december firas Lucia med hjälp av en kör från Adolf Fredriks musikskola med operasångaren Rickard Söderberg som hedersgäst. Det är även öppet på julaftonen då det bjuds på vacker julmusik från museets flygel och kanske tittar tomtefar eller tomtemor förbi och önskar dig god jul.
 
Jul i växthuset är det på Bergianska Trädgården. Upplev julstämning med kryddor, frukter och nötter från hela världen i Edvard Andersons växthus. Från den 24 november till den 10 december är det öppet alla dagar.
Nytt för i år är julmarknaden på Fjärilshuset i Hagaparken. Det är inte bara en vanlig julmarknad utan en lite roligare och mer fartfylld sådan än någonsin. Eldkonstnärer, tivoli, trollkarlar, iskonst, Segways, ponnyridning och TV-stjärnkocken Frederik Zäll som grillar och skapar vild och vegetarisk julmat och mycket mer. Den 2 december invigs julmarknaden.

Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen bjuder in till den årliga pepparkaksutställningen. Årets tema är ” ”Baka gränslös”. Utmana dina föreställningar om vad ett pepparkakshus är – och kan vara. Gå över gränsen. Pepparkakshusen ska lämnas in den 24 - 26 november. Alla inlämnade bidrag ställs ut mellan den 30 november och 7 januari. Du behöver inte anmäla att du ska delta.

Läs mer:
http://www.skansen.se/sv/julmarknad
https://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/julgranens-invigning
http://www.bergianska.se/besök-oss/program/jul-i-växthuset-1.74864
http://fjarilshuset.se
https://arkdes.se/baka-granslost-tema-for-pepparkakshus-2017/

 

 

 

 

 

 

Skriv ut