Carl-Eldh-ateljeträdgård_455x365.jpgGrafiskt element

Carl Eldhs ateljéträdgård rustas upp

Carl Eldhs Ateljémuseum i Bellevueparken har fått bidrag från Länsstyrelsen Stockholm för att föryngra och restaurera ateljéträdgården. I samband med det kommer en särskild barnhörna skapas som ett led i det pedagogiska arbetet med barn.

När Carl Eldh arbetade med sina skulpturer höll han ofta till i trädgården utanför ateljén. Han var inte själv intresserad av trädgårdsarbete och tomten blev någon av en naturtomt. Efter hans bortgång tog dock hustrun Elise och dottern Brita vid och började utveckla trädgården. Brita hade många idéer och hon inspirerades bland annat av japanska trädgårdar och klippte gärna buskar och träd som annars inte brukar formklippas.

– Det finns fortfarande dagliljor kvar som Elise planterade på 20-taler, berättar intendent Elle-Kari Gustafsson som vid sidan av sina ordinarie uppgifter sköter trädgården tillsammans med en kollega på museet.

Bidraget till trädgården från länsstyrelsens kulturmiljöenhet är välkommet, framhåller hon.

– Vi har små resurser på museet och då trädgården är klassad som byggnadsminne ställer det stora krav på att allt vårdas och sköts på rätt sätt. Det finns en vårdplan för trädgården som vi försöker följa och bidraget gör det nu möjligt att restaurera trädgården.

Vid sidan av en pedagogisk hörna för barn kommer man att se över tillgängligheten och klippa buskar, träd och växter. I restaureringen har man hjälp av en uppsats från 1990-talet där dottern Brita berättar om sina tankar och idéer om trädgården.

– Vi får mycket beröm för trädgården och har hittat en ny publik genom den, säger Elle-Kari Gustafsson. Vi arrangerar trädgårdsdagar för barn och vuxna varje säsong och deltar även i den riksomfattande satsningen Tusen trädgårdar.

På sommarhalvåret kan museets besökare dricka kaffe i trädgården. Under ekens skuggande grenverk eller i den vackra loggian som leder in till museet. Den gamla eken fanns där redan när ateljén byggdes 1918-19.

Det mesta av arbetet i trädgården kommer att ske i september och resultatet blir tydligt först nästa säsong. Barnhörnan kommer dock att invigas inofficiellt den 9 september i år med trädgårdsprogrammet ”Se och så för barn”. 

Foto: Urban Jörén

 

Skriv ut