Bellevue-farm_455x365.jpgFoto Malin LobellGrafiskt element

Bellevue Farm mer än stadsodling

I Bellevue vid Brunnsvikens södra spets odlas det numera för fullt. 2017 är andra säsongen för Bellevue Farm som ibland kallas en medborgarträgård men också för stadsodling 2.0. För här handlar det inte bara om pallkragar. Här är odlingen mer på riktigt och mer långsiktig.

– Vi brukar säga att det är en tillsammans-odling. Vi odlar, sköter och skördar odlingarna tillsammans, säger Malin Lobell, en av initiativtagarna till Bellevue Farm, en ideell förening och som är öppen för alla som vill vara med.

Det började som en idé inom nätverket Stadsodling Stockholm om en plats för odling som på olika sätt och nivåer gynnar biologisk mångfald och samtidigt kunde vara en naturlig mötesplats för alla. Kontakter togs med stadsdelsförvaltningen och efter provtagning av jorden blev det klartecken att börja odla. Föreningen har ett brukaravtal med Stockholms stad

Redan från starten var ett 30-tal medlemmar med i arbetet med att anlägga odlingen, mint lika många är aktiva i år.

– Alla gör det som de hinner och har möjlighet till. Det handlar också om social gemenskap och att sprida kunskap om att odla, framhåller Malin Lobell. Från och med i år kommer vi att ha ett antal arbetsgrupper som svarar för olika projekt och arbeten som behöver utföras.

I trädgården odlas ätliga perenner, buskar och träd inspirerade av skogsträdgårdsodling. De perenna odlingarna förlänger odlingssäsongen och är mindre skötselkrävande. Det finns även pallkragar för att främst odla ettåriga grönsaker. Till sommaren ska en pergola med sittplatser byggas. Marie Lobell tipsar den som är intresserad av att veta mer eller gå med i föreningen att titta förbi på söndagseftermiddagarna. Då är det full fart i landen på Bellevue Farm.

Föreningen deltar också i Hagadagen söndagen den 21 maj. Klockan 15 guidar Malin Lobell i trädgården och berättar om Bellevue Fram och stadsodlingens betydelse.

Länsstyrelsen och Stockholms stad har tillsammans svarat för finansieringen av ny jord och att det dragits fram vatten. Länsstyrelsens bidrag kommer från de medel som disponeras för att satsa på Nationalstadsparken i och med uppgörelsen kring byggandet av Norra Länken.

Läs mer

 

 


 

Skriv ut