Nautilus

Nautilus – ett av fem förslag till minnesvård över tsunamins offer som nu visas på Thielska galleriet.

Grafiskt element

Se förslag till minnesvård över tsunamins offer

 

2017-01-19

Det är drygt tolv år sen 543 svenskar dog i den enorma flodvågskatastrofen som drabbade stora delar av Sydostasien. En minnesvård kommer att uppföras på Djurgården.

Fem förslag finns nu utvalda och visas på Thielska galleriet fram till den 29 januari.

Regeringen har beslutat att upprätta en minnesvård för att hedra minnet av dem som miste livet och skapa en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående. Utformningen av minnesvården sker genom en tävling som Statens fastighetsverk och Statens konstråd inledde i januari 2016, i samråd med Sveriges Arkitekter.

Av alla de som anmälde intresse att delta valde en jury fem som fick möjlighet att lämna in idéförslag. I januari 2017 offentliggjordes de förslag som tävlar om utformning av minnesvården.

Förslagen visas på Thielska galleriet i Stockholm, nära den plats där minnesvården ska uppföras. Utställningen pågår till 29 januari. Fri entré till utställningen. Öppet tisdagar - söndagar kl. 12-17 och torsdagar kl. 12-20.

Platsen för minnesvården är en södervänd sluttning på södra Djurgården inte långt ifrån Thielska galleriet. Från parkeringsplatsen vid Djurgårdsvägen sträcker sig området nästan ända upp till Prinsessan Märtas väg. Platsen är en del av Nationalstadsparken, och området har stora natur- och kulturvärden.

Under mars 2017 blir det offentligt vilket förslag som vinner. Kontrakterad konstnär utvecklar därefter förslaget i dialog med Statens konstråd och Statens fastighetsverk. Minnesvården ska sedan vara klar 2018.

Läs mer

 

 

Skriv ut