julgranskulor_ChFw.jpg
Grafiskt element

Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

 

2016-11-23

För den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

En av de mest anrika och genuina julmarknaderna är Skansens julmarknad som startade redan 1903. Från helgen den 26 - 27 november och alla helger fram till jul är den öppen.  Här utlovas dignande bodar med mat, godsaker och hantverk. I de kulturhistoriska stugorna tänds brasorna. Det pysslas, pyntas och dukas julbord, och det bjuds på sång och musik. Skansens Lucia med följe sjunger traditionella Luciasånger på flera platser på Skansen helgen 10 – 11 december samt den 13 december.

Varje adventssöndag bjuder Nordiska museet in till julstämning i stora hallen. Beskåda årets julgran, pyssla med barnen och lyssna på julpratare. Den första advent invigs den sex meter höga granen. Söndagen den 11 december firas Lucia med Luciatåg av Södra latins kammarkör, och Luciakonsert med allsång ledd av Gabriel Forss.

Jul i växthuset är det på Bergianska Trädgården. Upplev julstämning med kryddor, frukter och nötter från hela världen i Edvard Andersons växthus. Från den 25 november till den 11 december är det öppet alla dagar. Den tredje advent sjunger VocalMix julsånger i Edvard Andersons växthus.

Jul på Waldemarsudde firas helgen den 26 – 27 november och julens blommar kan man lära sig mer om den 14 december. Då berättar trädgårdsmästare Marina Rydberg och floristen Kristina Öhman om Waldemarsuddes traditioner kring julblommor och visar exempel på vackra arrangemang.

Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen bjuder in till den årliga pepparkaksutställningen. Årets tema är ” ”HEMligheter” och alla bagare uppmanas att med hjälp av pepparkaksdeg designa sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer. Pepparkakshusen ska lämnas in den 25 – 27 november. Alla inlämnade bidrag ställs ut mellan den 1 december och 8 januari. Kreativa bagare ute i landet som inte kan lämna in ett fysiskt bidrag kan tävla i den digitala webbkategorin Sverigebaket.

Läs mer:
http://www.skansen.se/sv/aktivitet/skansens-julmarknad
http://www.nordiskamuseet.se/kalendarium?field_what_tid=556
http://www.bergianska.se/besök-oss/program/jul-i-växthuset-1.74864
http://www.waldemarsudde.se/evenemang/ovriga/2016/11/26/jul-pa-waldemarsudde-2/
http://www.arkdes.se/articles/pepparkakshus-2016

 

Skriv ut