Får
Grafiskt element

Kungens får på plats

 

2016-05-12

Från början av maj betar Kungens får i Nationalstadsparken. I år är det två fårflockar – en vid Stora skuggan och en på Södra Djurgården – som ser till att landskapet hålls öppet. 150 tackor med drygt lika många lamm har hyrts in över sommaren av Djurgårdsförvaltningen.

Uttrycket Kungens får kommer från den fårhjord som under kung Gustav V:s regeringstid hölls i Dragonstallet vid Drottningholms slott åren 1924–1954.

Men de får som nu betar i Nationalstadsparken har mer historiskt släktskap med fåren Stockholms Stad ägde mellan 1939 – 1991, och som också kom att kallas för Kungens får.

Från 1939 vaktades fåren av anställda herdar i Hagaparken fram till år 1944. De flyttades sedan till ett större vinterstall vid Åkeshovs slott, men betade sommartid i Hagaparken fram till 1947. Varje år 1947–1986 drevs Stockholms Stads får på nationaldagen till sommarbete på Norra Djurgården. 1991 avvecklade Stockholms Stad sin fårhållning.

Sedan mitten av 90-talet hyr Djurgårdsförvaltningen in får från privata ägare. De får som nu är på plats kommer från Lekeberga gård utanför Örebro där Nils och Ingrid Drakenberg håller får för köttproduktion.
Fåren i de två flockarna går lösa på dagarna men det är fåraherdar med hundar vid respektive flock stora delar av dagen. På nätterna håller de till i flyttbart hägn. Fårens betande gör stor nytta för att bevara tidigare hagmarker och det öppna landskapet. De betar effektivt av äng efter äng och håller nere sly och annan växtlighet

– Vid Stora Skuggan syns tydligt att det blir resultat av fårens betande, säger Nils Drakenberg som haft sina får i Nationalstadsparken sedan 1995. De bidrar verkligen till att hålla landskapet öppet.

I slutet av augusti har fåren gjort sitt och körs tillbaka till Lekeberga. Men sedan några år har familjen Drakenberg även fjällkor vid Stora Skuggan och de finns där året runt.

För den som vill titta närmare på fåren så är det enklast att utgå från 4H-gården vid Stora Skuggan. Fåren på Södra Djurgården håller till vid Rosendal och Djurgårdsbrunnskanalen. Passa på att besöka fåren mellan klockan 06-11 och 15-20 då fåraherdarna är på plats.

Skriv ut