Trädvandring i Hagaparken
Grafiskt element

Träffa Tilia, Betula och Robur – träden i barnens park

 

2016-03-14

Sedan 1990-talet har många tusen Solnabarn träffat Tilia, Betula och Robur (linden, björken och eken) som växer i Nationalstadsparken. Barnen kan först vara lite föraktfulla ”det är ju bara träd”, men när de får höra trädens fantastiska fakta ändras tonfallet och intresset växer. Träd är ju spännande!

– Att det kanske bor en Lindorm under Tilias rötter hjälper upp intresset för våra växande vänner, berättar Nina Nykvist, kulturpedagog i Solna med uppdrag att berätta om stadens kulturmiljöer.

Träden i Hagaparken sover ännu, men det pågår ett febrilt e-mejlande för deras skull.
Tiderna till försommarens trädvandringar som Solna stad anordnar håller redan på att bli fullbokade.

– Hagaparken är en av de vackraste parker jag vet, och att få komma hit tidiga majmorgnar när dimman lättar över Brunnsviken, är en ynnest. Att dessutom få Solnas barn att lära känna parken är ett drömuppdrag.

I Gustav III:s spår
Ett annat av hennes program är ”Sagan om Gustav III”. Barnen får då höra om kungens spännande liv, och sedan gå en promenad i hans spår. Den förut så hemtama parken ses plötsligt med nya ögon. Kanske var det just under blodlönnen utanför paviljongen Anckarström och hans vänner smög när de smidde mordplaner…! Hur smakade en kunglig frukost i Ekotemplet och spökar det verkligen i ruinen…?

Se tider för trädvandring här
Skriv ut