Ekorre spår
Grafiskt element

Rätt tid att se djurspår i snön

 

2016-01-25

Snön ligger kvar i delar av Nationalstadsparken. Då finns chansen att se spår efter däggdjur som är i full verksamhet även under vintern.

Snön ligger djup över stora delar av Nationalstadsparken. Då finns chansen att se spår efter däggdjur som är i full verksamhet även under vintern. Harar, rådjur och ekorrar är på jakt efter mat och lämnar tydliga spår i snön.

Varför inte ta med barnen på en spårjakt i Nationalstadsparken nästa gång vintersolen värmer? Trots närheten till storstaden är det lätt att både träffa på parkens många djur och se spåren efter dem i snön.

– Chansen att se rådjur eller hare är säkert störst i gryningen, då inte så många människor är uppe, säger Didrik Vanhoenacke, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Men spår och spillning efter djuren finns det gott om i hela parken.

Utöver rådjur, hare och ekorre finns det spår i snön efter smågnagare som sorkar och näbbmöss. Rävar är inte så vanliga, även om Didrik berättar att han kände lukten av en räv alldeles bakom museet i veckan.

– ¬Runt Brunnsviken och Edsviken kan man också titta efter gnagspår från bävrar. De sitter mest och myser i sin hydda så det är svårt att se dem, men ibland de är uppe och hämtar grenar som de drar ner till sitt förråd.

Grävlingen ligger och sover nu, men i mars väcker vårsolen dem. Då kan man hitta spår efter dem när de varit uppe på jakt efter mat.

Större djur som älgar är ovanliga i parken, för att inte tala om varg.
- Det vanligaste djurspår som man träffar på i Nationalstadsparken är efter alla hundar.

Vill du lära dig känna igen spår i snön har Naturhistoriska riksmuseet en beskrivning av de vanligaste däggdjurs fotavtryck på sin hemsida.

Läs mer

 

 

 

Skriv ut