pulka2PNw.jpg
Grafiskt element

Åk skidor, pulka och skridsko i Nationalstadsparken

 

2015-12-02

Vintern är här på riktigt och det finnas gott om skidspår att välja på i Nationalstadsparken. Stockholms stad har anlagt skidspår på Gärdet, och snart ska det även finnas en liten skid- och pulkabacke där. Stockholms Stadion bjuder in till skidåkning sju dagar i veckan, och skridskobanan på Östermalms IP har öppet till sent på kvällen.

Stockholms stads idrottsförvaltning satar mer än tidigare på att underlätta för vintersport på Gärdet. Sportfältet på Gärdet kommer att erbjuda såväl klassiska spår som skatspår för längdskidåkning. Ett spår som är 900 meter är öppet, och ytterligare ett spår med nästan samma längd öppnar i slutet av januari. Läs mer om spåren på Gärdet.

– Vi kommer också att dra mindre skidspår för barn och unga innanför spåren, berättar Jonny Costmar, innerstadschef på Idrottsförvaltningen. Det görs i år en särskild satsning på att alla elever i årskurs 4 i Stockholms kommun ska kunna åka skidor.

Skidbacke vid Kampementsbadet
Men det blir inte bara skidspår. I backen upp mot Kampementsbadet prepareras för en liten skidbacke. Utöver två snökanoner har idrottsförvaltningen införskaffat en pistmaskin till Gärdet.

Jonny Costmar vädjar om att inte gå i spåren eller ha hundar i skidspåren.

– Det är svårt nog att få till bra skidspår, och vi måste ofta ta hjälp av konstsnö för att det ska bli riktigt bra. Så var rädd om spåren och ta inte med hunden på skidturen!

Åk skidor på Stockholms Stadion
Den som vill ägna sig åt vintersport i Nationalstadsparken ska inte glömma bort Stockholms Stadion och Östermalms IP. På den senare går det att åka skridskor, och sedan tre år finns det möjlighet att testa skidorna på Stockholms Stadion.

– Vi tar den snö vi skrapar av isen på Östermalms IP och lägger ut på löparbanorna på Stadion. Det har blivit mycket uppskattat och vi har nu fyra klassiska spår öppna, säger Jonny Costmar.

Spåren på Stockholms Stadion är tillgängliga sju dagar i veckan från klockan 06.30-21.00. Mer information om skidspår och öppettider på Stockholms Stadion.

Skridskobanan på Östermalms IP öppen
Rundbanan för skridskoåkning på Östermalms IP är öppen och det är bara att snöra på sig skridskorna. För allmänheten är det öppet från klockan 08.30-23.00 de flesta dagar. För mer exakta tider läs här. Nytt för i år är att Idrottsförvaltningen ska preparerar den ekbacke som finns utanför så att det går att åka pulka där.

Fler skidspår på natursnö
Det finns fler skidspår inom Nationalstadsparken där Östermalms stadsdelsförvaltning eller Kungliga Djurgårdens Förvaltning avgör när och om de ska spåras för skidåkning. Det är bland annat Kaknässpåret på 1,3 km med start på Greve von Essens väg på Gärdet. Vidare ett kuperat elljusspår på 3 km vid Stora Skuggan. Spåret går på ängar och elljusspår. Samt ett spår på 3,1 km med start vid Fiskartorpets friluftsgård. Det spåret har ett anslutningsspår: Fiskartorpet/GIH 0,3 km. Skidspåren spåras när snötäcket är tjockare än 20 centimeter. Läs mer om skidspåren.

 

 

 

Skriv ut