pepparkakor2_ChFw.jpg
Grafiskt element

Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

 

2015-11-25

För den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

En av de mest anrika och genuina julmarknaderna är Skansens julmarknad som startade redan 1903. Från helgen den 28-29 november och alla helger fram till jul är den öppen.  Här utlovas dignande bodar med mat, godsaker och hantverk. I de kulturhistoriska stugorna tänds brasorna. Det pysslas, pyntas och dukas julbord, och det bjuds på sång och musik. Skansens Lucia med följe sjunger traditionella Luciasånger på Sollidenscenen den 13 december.

Nordiska museet erbjuder julpyntverkstad, sagoläsning och julstök söndagen den 29 november. Dessutom är det julvisning i utställningen Traditioner, och julprat om den perfekta julen.

Jul i växthuset är det på Bergianska Trädgården. Där får vi också lära oss vad som blir kvar på julbordet om vi bara använder svenska råvaror. Upplev julstämning med kryddor, frukter och nötter från hela världen i Edvard Andersons växthus i Bergianska Trädgården. Från den 27 november till den 13 december är det öppet alla dagar. Det är visning av julens växter söndagar och tisdagar under perioden.

Jul i trädgård och växthus är det även på Rosendals Trädgård från den 27 november till 20 december. Vinter i trädgården innebär att det bjuds på säsongens mat, blomster, kransar, bröd och bakverk. Julkrubba och tomtens vrå i Täppan, och önsketräd i växthuset. Helgen 5 – 6 december ordnas det julkortsverkstad för stora och små.

Ulriksdal arrangerar adventsfirande med adventskaffe den 29 november och 6 december.  Passa på att följ med på temavisningen ”Varde ljus” – om lampor, värme och livsfara under 300 år. Visningen är i såväl slottet som i Orangeriet, där adventskaffet står framdukat. Orangeriet har julsmyckat sin slottsbutik. 13 december är det luciatåg och klassisk julstämning tillsammans med Stockholms musikgymnasium i Orangeriet.

Julens blommar kan man lära sig mer om på Waldemarsudde den 15 december. Då berättar trädgårdsmästare Marina Rydberg och floristen Kristina Öhman om Waldemarsuddes traditioner kring julblommor och visar exempel på vackra arrangemang.

Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen bjuder in till den årliga pepparkaksutställningen. I år är det 25-årsjubileum och det firas med den nya webbtävlingen Sverigebaket där alla kan delta genom att bara skicka in en bild. Årets tema är ”Ny lya – bo på nya sätt” och alla, såväl stora som små, är välkomna att delta med sina kreationer. Pepparkakshusen (gäller även bilderna) ska lämnas in den 27 – 29 november. Alla inlämnade bidrag ställs ut mellan den 2 december och 10 januari. 

Skriv ut