pelousenogrp-nov05LNw.jpg
Grafiskt element

Teman lockar till vandring

 

2015-11-09

Längtan efter kunskap om allt från ugglor till våra gamla naturvetare lockar ut stockholmarna i Nationalstadsparken, och det ska gärna vara en kvällstur. Så kan årets vandringar med Storstockholms naturguider summeras. Den 22 november är det dags för årets sista vandring i parken med naturguide.

Storstockholms naturguider har arrangerat ett 70-tal vandringar i Stockholms närhet under året, varav 16 i Nationalstadsparken. Det som lockat flest deltagare i år är de tema-vandringar som genomförts inom många olika områden.

– Vår vandring om ugglor i parken lockade 27 deltagare, och även våra vandringar om naturvetare, om humlor och den vi hade på Skeppsholmen hade många deltagare. Det är också lättare att locka till kvällsguidningar, berättar Maria Bergström som är verksamhetsledare för guiderna.

Storstockholms naturguider har blivit en institution. De startade 2003 för att sprida information om de naturområden som finns kring Stockholm och också bidra till att värna dem, inte minst Nationalstadsparken.

– Nationalstadsparken är en unik tillgång så nära en storstad. Det har blivit allt viktigare att visa människor de naturvärden som finns så nära Stockholm när staden växer, tycker Maria Bergström.

Naturguiderna är speciella på många sätt: guiderna är auktoriserade, guidningarna ställs aldrig in, det ska gå att ta sig till platsen med kollektivtrafik och man behöver inte föranmäla sig. Men trots en uppskattad och etablerad verksamhet är det fortfarande trögt att få genomslag, menar Maria Bergström.
– Det är svårt att nå ut med information om arrangemang som inte faller inom de traditionella kulturupplevelserna om du är en liten aktör. Det finns ingen naturlig plats i Stockholm där den här informationen kan spridas till såväl stockholmare som turister.

Naturguiderna har stöd av Naturskyddsföreningen i Stockholms län och samarbetar i år med Länsstyrelsen, Tyresta nationalpark, Sigtuna och Haninge kommuner samt Studiefrämjandet, som alla ger ett visst ekonomiskt stöd. Att delta i en guidning kostar 100 kronor, eller 80 kronor om man är medlem i Naturskyddsföreningen. Är man under 18 år är det gratis.

– Jag hoppas vi kan få stöd även nästa år och vi planerar för fler spännande teman, framhåller Maria Bergström.

Men än det finns chansen att följa med på en vandring med naturguiderna i år. Söndagen den 22 november genomförs årets sista vandring i Nationalstadsparken. Då guidar Margareta Lysell från Gustav IIIs Haga längs Brunnsvikens stränder, genom skog och över öppna marker fram till Igelbäcken och Ulriksdals slott. En höstpromenad i Nationalstadsparkens nordligaste del.

Läs mer om vandringen

Skriv ut