Eldar speglas i Brunnsvikens vatten vid Ljusfesten i Hagaparken. Foto: Johan Sjölander.
Grafiskt element

Ljusfest vid Brunnsviken med många nyheter

 

2015-10-15

Ett av årets största evenemang i Nationalstadsparken närmar sig: Ljusfesten vid Brunnsviken. Söndagen den 1 november genomförs den för åttonde året och i år kommer hela Brunnsvikenområdet att fyllas med aktiviteter samt ljus och eldar av alla de slag.

– Vi kan i år erbjuda mer aktiviteter på den östra sidan av Brunnsvikenviken. Inte minst händer det mycket i Bergianska trädgården. Och på norra sidan har vi fått en bra anslutning till Ulriksdals Höstmarknad. Det avgår fackeltåg och bussar från Ulriksdals Slott när marknaden är slut.

Det berättar Märtha Angert Lilliestråle, ordförande i Haga-Brunnsvikens Vänner, den organisation som är initiativtagare till Ljusfesten vid Brunnsviken. Den genomförs i år med stöd av närmare 40 olika företag, föreningar och andra intressenter.

I Bergianska trädgården är det kvällsöppet i Edvard Andersons växthus och Victoriahuset, där det går att se jättenäckrosen och andra tropiska växter i skenet av levande ljus. I Gamla Orangeriet spelar Krauskvartetten, och för barnen blir det pumpajakt och pumpapyssel i Edvard Andersons växthus.

I och kring Hagaparken, som liksom övriga Brunnsviken kommer att vara upplyst av marschaller och ljuskorgar, händer som vanligt mycket under hela kvällen. Körer sjunger vid Koppartälten, det blir sångspel på Pelousen om Tintomara med närmare 150 körsångare och mycket mer. De allra minsta kan lyssna på sagor och se barnföreställningar vid Lill-Haga nära Koppartälten.

Hjälp till att lysa upp höstmörkret
Ljusfesten är en hyllning till gemenskapen och där vi tillsammans kan lysa upp höstmörkret. Kom med inställningen att du vill delta, inte bara underhållen,
framhåller Märtha Angert Lilliestråle.

Ett sätt att delta och bidra till att lysa upp höstmörkret är att ansluta till något av fackeltågen. De utgår klockan 16.00 från Ulriksdals Slott, Frösunda Centrum och Stallmästargården. Facklor finns att köpa på plats, se mer information i programmet.

Fackeltågen kommer att ledas av scouter från tre scoutkårer: Solna Scoutkår, Solna Sjöscoutkår och Scoutkåren Wallinum Väpnarna. Scouterna kommer även i övrigt att ha mycket att stå i och ska hjälpa till med att både sälja och tända facklor, servera dryck och dela ut information.

– Det är en rolig och spännande uppgift, säger Annika Koponen, ledare och aktiv i Wallinum Väpnarna. Samtidigt blir det en möjlighet för scouterna att ta ansvar och öva sig i planering och deltagande i ett stort evenemang.

• Att tänka på inför besöket:
• Prioritera med hjälp av programmet vad du vill göra. Brunnsviken är stor och du hinner inte runt och se allt.
• Ta gärna med en ficklampa som gör det möjligt att ta del av informationen som finns vid olika platser och att läsa programmet under kvällen.
• Var ute i god tid, det kommer att vara mycket folk i rörelse.

För den som vill ta vattenvägen till Ljusfesten så avgår det båt från Strandvägen under eftermiddagen, se programmet för mer information om tider m m.
 
Läs mer:
Ladda ner program och karta

Mer information:
http://haga-brunnsviken.org

 

Skriv ut