Grönling
Grafiskt element

Se sällsynt fisk på Igelbäckens dag

 

2015-08-26

Välkommen till Igelbäckens dag söndagen 30 augusti. Då finns möjlighet att se den sällsynta fisken grönling som lever i Igelbäcken och bara finns på ett fåtal platser till i Sverige.

Du får garanterat se den då forskare provfiskar för att göra den årliga kontrollen att grönlingen fortplantar sig och inte minskar i antal.

– Det är en tradition sedan många år att vi gör en inventering av grönlingen i Igelbäcken inför publik. Det är ett viktigt sätt för oss att se hur ekosystemet fungerar och det är också en del av den nationella övervakningen av den här typen av arter och naturområden.

Det berättar Stefan Lundberg, miljö- och naturvårdsintendent på Naturhistoriska riksmuseet, som tillsammans med personal från Länsstyrelsen i Stockholm svarar för inventeringen. Den sker för övrigt genom att man lockar till sig fisken med hjälp av elström som förs ner i vattnet, så kallad elfiskeinventering.
Grönlingen uppskattades förr som matfisk, och har sannolikt planterats in i Igelbäcken och Ulriksdals slottspark under 1700-talet.

Du kan också prova att håva vattendjur själv och studera dem i mikroskop på naturskolan. Det är Solna naturskola vid Överjärva gård som arrangerar Igelbäckens dag och utöver sällsynta fiskar bjuds det på bland annat ponnyridning, tipspromenad och ”naturskoj” i naturskolans rum. Om du vill se grönlingen är det säkrast att vara där mellan klockan 11 - 13.

Läs mer

Skriv ut