Stegeholm mahognybåt Kungliga hagaGrafiskt element

Båtturer

I Kungliga nationalstadsparken har du alltid nära till vatten. Kuststräckan är lång, här finns flera sjöar och den vackra Djurgårdsbrunnskanalen som är inbäddad i grönska och kantad av spännande hus.

Djurgårdens västra strand och Skeppsholmen utmärks av sin maritima historia och levande maritima verksamhet. Här finns Vasamuseet och Beckholmens varvsverksamhet. Utmed Skeppsholmens östra strand ligger äldre fartyg på rad och på andra sidan ön fullriggaren af Chapman. Såväl Skeppsholmen och Kastellholmen är en del av den svenska flottans historia.

Att se Kungliga nationalstadsparken från sjösidan är en särskild upplevelse. Djurgårdsfärjan går med regelbundna turer året runt och under sommarhalvåret finns flera båtutflykter att välja på.

Djurgården runt

Från Strömkajen och Nybrokajen i centrala Stockholm utgår en populär guidad båttur runt Djurgården. Du åker genom Djurgårdsbrunnskanalen och längs kusten, förbi historiska byggnader och lummig natur. Turen är 50 minuter och förinspelad guidning erbjuds på tio olika språk.
 

> Länk till Strömma Kanalbolaget


Djurgårdsfärjan – sjövägen till Djurgården 
Djurgårdsfärjan går mellan Räntmästartrappan vid Slussen, Allmänna gränd/Gröna Lund på Djurgården och Skeppsholmen. Med den kommer du lätt till västra delen av Djurgården med fina promenadstråk längs vattnet, många museer, attraktioner och matställen. Färjan ingår i SL-trafiken zon A och samtliga SL-biljetter gäller.

> Länk till Djurgårdens Färjetrafik

 

Fjäderholmarna

Fjäderholmarna är Nationalstadsparkens östra utpost och brukar kallas Stockholms närmaste skärgårdsö. Här finns innerskärgården i ett koncentrat med klippor, hällmarker, spår av odling , ett rikt fågelliv och intressant flora. På ön finns även restauranger, ett eget bryggeri och ett museum för allmogebåtar. I hantverkslängan finns glasblåsare, krukmakeri, smedja och hantverksbodar som säljer allt från textilhantverk till inredningsdetaljer. Hit går båtturer hela sommarsäsongen, både från Nybrokajen. Från centrala Stockholm tar det 30 minuter.

> Länk till Strömma Kanalbolaget 
> Länk till Fjäderholmslinjen

 
Hyr egen båt 
Vill du styra båtfärden själv, finns det möjlighet att hyra allt från kajaker och kanoter till trampbåtar på Sjöcaféet med Visit Djurgården vid Djurgårdsbron. Här finns också ett besökscentrum med information om Nationalstadsparken. Även Brunnsvikens Kanotklubb hyr ut kajaker.
 

>Länk till Sjöcaféet
>Länk till Brunnsvikens kanotklubb 

Skriv ut