Marathonw.jpg

Dags för Stockholm maraton för 37:e gången.

Grafiskt element

Stockholm Marathon och ytterligare 20 löparlopp

 

2015-05-13

Det är ett imponerande stort antal motionslopp som genomförs i, eller som passerar, Nationalstadsparken i år. Stockholm Marathon är det mest kända, men det finns ytterligare 20 lopp att välja på.

Det är stolta traditioner som dagens motionärer ansluter sig till när de ger sig ut i Kungliga nationalstadsparken. Den har inte bara en lång historia som jaktpark och militärt övningsfält. Nationalstadsparken kom också att bli spelplats för idrottens framväxt i Stockholm. Om vi bortser från hästkapplöpningar och fältritt, som var stort redan i början av 1800-talet, anlades 1894-1896 Stockholms första stora idrottsanläggning där Stadion ligger idag. Den hette Idrottsparken och där fanns bland annat löparbanor, fotbollsplan, cykelbana och en tennishall. 1906 invigdes Östermalms IP strax intill. Till sommarolympiaden 1912 stod Stockholms Stadion klar, uppförd på platsen för Idrottsparken. Många av olympiadens tävlingar genomfördes runt om på Djurgården, till exempel simtävlingar i Djurgårdsbrunnskanalen och skytte vid Kaknäs.

Den stora publika händelsen under Stockholms-OS 1912 var maratonloppet. Tiotusentals åskådare var på plats utefter banan, förutom att Stadion var ovanligt välfylld, enligt tidningarnas rapporter. Loppet har blivit berömt för historien om ”japanen som försvann”. Men Shizo Kanaguri förvann inte. I den starka hettan stannade han till längs banan och blev omhändertagen av en familj som satt i sin villaträdgård och svalkade sig med saft.
Han fick sedan hjälp av dem till OS-byn inne i Stockholm och reste därefter hem som planerat. Shizo Kanaguri blev 1967 inbjuden till Stockholm för att symboliskt avsluta sin avbrutna mara.

Det kom tolv svenska maratonlöpare till start 1912. Bästa placerade sig Sigge Jacobsson som slutade på sjätteplats – till tidningarnas stora besvikelse. Vann gjorde sydafrikanen Kennedy McArthur på den imponerande segertiden 2 timmar och 36 minuter.

Den sluttiden lär det fortfarande vara få löpare klarar när det lördagen den 30 maj är dags för årets upplaga av Stockholm Marathon. Men de som tar sig runt banan får på samma sätt som maratonlöparna vid olympiaden 1912 springa i mål på Stockholms Stadion. Loppet genomförs för 37:e gången, och är det fjärde största i Europa och har varit så länge. Allt talar för att årets lopp kommer nå maxgränsen 22 000 anmälda löpare.

Det är flera andra lopp som har anknytning till Stockholm Marathon. Nytt för i år är Stockholm Junior Marathon som vänder sig till ungdomar mellan 14 och 19 år. Loppet avgörs samma dag som den ”riktiga” maran och är på 4,2 kilometer, dvs en tiondels marathon.

För de allra yngsta finns sedan tidigare Stockholm Mini Marathon, som är den stora utmaningen för tjejer och killar mellan 5 och 13 år. Loppet avgörs söndagen den 31 maj.

Ett helt nytt lopp för i år är Norra Djurgårdsloppet, lördagen den 16 maj. Start och mål på Hjorthagens IP och loppet går i Nationalstadsparken. Det är öppet för alla åldrar och såväl motionärer som elitlöpare. Distanserna och klasserna är flera, från 1,5 km och upp till 10 km.

Milspåret går runt Djurgårdsbrunnsviken torsdagen den 21 maj. Loppet skryter med att ha en av Stockholms vackraste bansträckningar med start och mål vid Sjöhistoriska museet. Även här finns det flera olika klasser från 5 km till 10 kilometer.

Tjejmilen är landets största idrottsevenemang för kvinnor med 34 000 anmälda deltagare. Den genomförs för 32:a gången lördagen den 5 september. Banan går runt Gärdet och Djurgården. Samma dag genomförs också Lilla Tjejmilen för alla tjejer mellan 7 och 13 år. Även det loppet avgörs på Gärdet.

Läs mer:

Stockholm Marathon »

Stockholm Junior Marathon »

Stockholm Mini Marathon » 

Norra Djurgårdsloppet »

Milspåret »

Tjejmilen och Lilla Tjejmilen »

Samt ett stort antal andra lopp – läs mer i kalendariet! » 

 

 

 

Skriv ut