Hans Jansson

Hans Jansson

Grafiskt element

Entré som miljoner passerar

 

2015-05-11

Det finns en självklar och välkänd entré till Kungliga nationalstadsparken med en byggnad som många passerar: Sjöcaféet med Visit Djurgården vid Djurgårdsbron.

Cirka 15 miljoner turister och stockholmare går varje år över bron. För många är det också första besöket i Nationalstadsparken.

När du kommer över bron från Strandvägen till Djurgården breder Djurgårdsbrunnsviken ut sig till vänster och alldeles vid brofästet på andra sidan ligger Sjöcaféet och Visit Djurgården – en av Stockholms största uteserveringar kombinerad med ett besökscenter för området. Här finns också information om Kungliga nationalstadsparken som helhet. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret Studio Ett Elva och har fått mycket uppmärksamhet.

Här huserar Hans Jansson som har haft verksamhet vid Djurgårdsbron sedan slutet av 1970-talet. 1980 byggde Djurgårdsförvaltningen ett nytt hus med café, och 2013 stod den anläggning som idag inrymmer Sjöcaféet och Visit Djurgården klar. Den nya byggnaden hyrs  av Hans Jansson tillsammans med två kompanjoner.

Många av de turister som för första gången besöker Djurgården – och därmed Nationalstadsparken – smiter in här för att få information om vad som är på gång.

– Det måste finnas en turistinformation här, menar Hans Jansson. På Visit Djurgården finns även olika typer av information om Nationalstadsparken. Och ett besök på Djurgården blir ett första möte med parken, som kan skapa intresse för att upptäcka mer.
Besökscentrat sköts genom ett samarbete som leds av Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI. Här ingår även Länsstyrelsen i Stockholms län, Förbundet för Ekoparken, Världsnaturfonden WWF, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Djurgårdsbrons Sjöcafé. Hemsidan har många besökare (http://www.visitdjurgarden.se/).
Sjöcaféet erbjuder även en omfattande uthyrning på besökscentrat. Här går det att hyra cyklar, kajaker, kanoter och trampbåtar. Det går dessutom att prova på Segways.

– I början av våren är det många utländska besökare, men stockholmarna hittar hit även så här års. Vi har faktiskt haft uteserveringen öppen hela mars. Så snart solen tittar fram är det fullt, konstaterar Hans Jansson. Plocka med Nationalstadsparkens cykelstråksbroschyr och trampa ut i den vackra naturen!

Skriv ut