Maria Bergström Naturguide

Maria Bergström är en av de auktoriserade naturguider som berättar om djur och natur i Nationalstadsparken. Foto: Susanna Elfors

Grafiskt element

Ut i parken med auktoriserade guider!

 

2015-04-16

Under devisen ”Ut i naturen” lockar varje helg Storstockholms naturguider ut stockholmare på organiserade upptäcktsfärder i naturen. I Nationalstadsparken genomförs under 2015 runt 20 guidningar som handlar om allt från naturfilosofi till ugglor och humlor.

Det är många föreningar och organisationer som arrangerar vandringar och utflykter i Nationalstadsparken. Bland de flitigaste är Storstockholms naturguider.

Historien om naturguiderna börjar i slutet av 1990-talet då biogeovetaren Eva Sandberg fick idén att starta en naturportal med utflyktstips. Med en utflyktsguide väl på plats på nätet låg det nära till hands att också ta med människor ut i naturen. Naturskyddsföreningen gav bidrag, och andra samarbetspartners från start var bland annat Länsstyrelsen i Stockholm, landstinget, miljödepartementet och Stockholms stad. Våren 2003 var naturguidesprojektet igång.

– Guidningarna startade som en medveten satsning för att sprida information om dessa naturområden och att värna dem, framhåller Maria Bergström som varit med från 2003 och idag är verksamhetsledare för guiderna. Hon tycker att uppdraget är lika aktuellt i dag, och att vi snarare kommer allt mer från naturen.

– Det har blivit ännu viktigare att visa människor de naturvärden som finns kring en storstad som Stockholm. Naturguidningen är dessutom en unik verksamhet som bara finns i här.

Naturguiderna är speciella på många sätt: guiderna är auktoriserade, guidningarna ställs aldrig in, det ska gå att ta sig till platsen med lokaltrafik och man behöver inte föranmäla sig.

– Det är ingen ideell verksamhet utan guiderna får betalt för sina guidningar. Alla våra guider är universitetsutbildade biologer, biogeovetare eller motsvarande som till vardags jobbar med annat, till exempel som kommunekolog, reseledare, forskare eller lärare, berättar Maria Bergström som själv tidigare har arbetat med fysisk planering.

De flesta guiderna har uppgiften som ett extraknäck och genomför några guidningar per år. Just nu pågår utbildning av fler guider och man räknar med att ha 20 auktoriserade guider när alla är färdigutbildade. Varje helg året runt genomförs en guidning, och ofta även någon kväll i veckan. Totalt handlar det om närmare 70 guidningar per år, varav cirka 20 i Nationalstadsparken.

– När det gäller guidningarna i Nationalstadsparken är det populärt att titta och lyssna på ugglor och grodor. Våra barnvagnsvandringar lockar också många. Vi har i snitt 17 deltagare på våra rundor. Många andra arrangörer tycker det är bra. Men vi har plats för betydligt fler och vi vill nå ut till nya grupper. Samtidigt är vi glada över att det är så många som kommer tillbaka gång efter gång. Det tar vi som ett bra betyg, menar Maria Bergström.

Naturguiderna har stöd av Naturskyddsföreningen i Stockholms län och samarbetar i år med Länsstyrelsen, Tyresta nationalpark, Sigtuna och Haninge kommuner samt Studiefrämjandet som alla ger ett visst ekonomiskt stöd. Att delta i en guidning kostar 100 kronor, eller 80 kronor om man är medlem i Naturskyddsföreningen. Är man under 18 år är det gratis.

Missa inte Marias humlevandring!

Maria Bergströms guidar ofta själv i Nationalstadsparken, och den som vill lära sig mer om till exempel varför man ser stora humlor nu och mindre längre fram i vår kan följa med på hennes humlevandring den 11 juni på södra Djurgården. Mer information om plats och klockslag kommer att läggas ut i kalendariet http://www.nationalstadsparken.se/default.aspx?id=2135&ptid=0# och på naturguidernas hemsida. http://www.utinaturen.se

– De flesta guider har ofta ett specialintresse, berättar Maria Bergström. Själv är jag intresserad av humlor. Det finns 20 arter i Sverige och det är tyvärr en hotad grupp, bland annat för att vi städar för mycket i naturen.

Läs mer:
För att få fler deltagare finns Storstockholms Naturguider nu även på Facebook, förutom information via den egna hemsidan. http://www.utinaturen.se

 

Skriv ut