Beckholmen-docka1LNw.jpg

Beckholmen - trevligt utflyktsmål

Grafiskt element

Båtar, ljug och picknick på spännande Beckholmen

 

2015-03-27

Beckholmen, som ingår i Kungliga nationalstadsparken, är en liten ö som ligger utanför Gröna Lund på Djurgården. Sedan flera hundra år tillbaka har Beckholmen varit ett maritimt centrum för träskutor och ångbåtar, och än idag är båtlivet och varvsverksamheten i högsta grad levande på ön.

Beckholmen är ett perfekt utflyktsmål för den som vill strosa runt och titta på gamla och vackra båtar, för att sedan ta en fika i naturskön omgivning. Den som vill besöka ön tar sig över från Djurgården, via en 55 meter lång träbro, med cykel eller till fots.

Gustaf Taube är pensionerad sjöofficer och ordförande i Stockholms Sjögård, en ideell förening som arbetar för att värna om vårt maritima kulturarv.

− Nio av tio stockholmare har aldrig sett Beckholmen, trots att ön ligger så nära city, berättar Gustaf Taube. Det första jag tycker att man ska göra på ön är att promenera på Beckholmsstigen, som går i en slinga runt Beckholmsberget. Vid gamla chefsbostället möts besökaren av en vidunderlig utsikt över Stockholms vatten, och här kan man med fördel duka upp sin picknickkorg och sitta och njuta en solig och vacker dag. Följer man hela slingan runt berget får man se de äldsta torrdockorna och historiska byggnader som dockmästarbostaden, en smedja och en pumpstation. Det är väl skyltat.

Beckholmen har sedan 1600-talet använts för industriverksamhet och var länge centrum för kokning av beck och tjära, men i slutet av 1800-talet konstruerades två dockor på östra sidan av ön, och varvsverksamheten tog sin början. Än idag är Beckholmen Stockholms enda kommersiella varvscentrum, och är strategiskt viktig för sjöfarten i regionen.

Ett populärt nöje för turister på ön är att besöka Nya Djurgårdsvarvet och gå längs den över 200 meter långa kajen och titta på ovanliga och vackra båtar.

− Träbryggan som går längs kajen kallas för världens längsta ljugarbänk! Enligt tradition ska man sitta på bryggan och berätta om spektakulära äventyr till sjöss, säger Gustaf Taube med ett skratt. Kungen var på bryggan förra året när Nya Djurgårdsvarvet invigdes, men jag vet inte om han passade på att ljuga ihop något roligt när han var här. När man väl har ljugit färdigt kan man gå vidare till den närliggande båthallen och titta på massor av spännande båtar, vissa är riktiga klenoder. För den som sedan hunnit bli hungrig, finns både ett café och en restaurang i anslutning till bryggan.

På Beckholmen bor bara några få personer. De senaste åren har ön mest blivit omtalad på grund av det stora saneringsarbete som utfördes här mellan 2011-2013, för att rena miljön från de tungmetaller som lagrats i jorden sedan den tid då kokning av beck och lagring av tjära utfördes på ön. Saneringen av Beckholmen var ett av Sveriges största miljöprojekt och 100 000 ton jord schaktades bort och ersattes, samtidigt som all verksamhet på ön fortgick. Det var Kungliga Djurgårdens Förvaltning som genomförde projektet med bidrag från Naturvårdsverket. Den framgångsrika saneringen avslutades 2013.

Tvärtemot vad man kanske tror, har även den växtintresserade en hel del spännande att upptäcka på ön.

− På Beckholmen finns det gott om ruderatväxter, förklarar Gustaf Taube. Förr i tiden, när fartyg skulle docka in, hade de ofta barlast med sand i botten. När trycket från sanden blev för stort och nitarna i skrovet riskerade att åka ut, dumpade de sanden på kajen. I sanden fanns ibland små frön, kanske från Sahara eller var fartyget nu varit tidigare. Dessa frön slog så småningom rot och växterna har sedan anpassats till vårt klimat, och kallas för ruderatväxter. Knippnejlika är en av dessa växter som finns att beskåda på Beckholmen.

Skriv ut