Klibbal - fotograf Pia Östensson_2.JPG

Klibbal. Fotograf: Pia Östensson.

Grafiskt element

Annorlunda trädvandring i Nationalstadsparken

 

2015-03-18

Kungliga nationalstadsparken bjuder på en rik trädflora. Ek, asp, lönn, tall och björk tillhör de vanligaste arterna, men här finns även gott om sälg, al, rönn och hassel. Den som tar sig ut och vandrar i parken har dessutom god chans att stöta på exempelvis bok, lärk och lind. Pia Östensson är biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och håller i slutet av mars en lite annorlunda trädvandring i Nationalstadsparken, där deltagarna får lära sig att känna igen träden − utan löv.

− Själv är jag en trädnörd, och älskar träd. Och självklart kan inte alla vara lika insatta som jag, men jag tycker ändå att det hör till allmänbildningen att kunna känna igen och särskilja de vanligaste svenska arterna ifrån varandra, berättar Pia Östensson, och fortsätter:

− De flesta känner ju igen träden på de karaktäristiska löven. Men det finns många andra sätt att urskilja sorterna från varandra på, bland annat genom att titta på stam, knoppar och de små blommorna, som kommer innan löven slagit ut. Man kan också känna igen träden genom förgreningarna, och genom att titta på förra årets kottar som sitter kvar på grenarna. Under vandringen kommer jag också att prata om hur pollineringen går till, och visa hur han- och honblommorna ser ut på träden − så den som följer med på trädvandringen kommer garanterat att kunna imponera på sina vänner med ovanlig trädkunskap efteråt.

Lärkträdet är det enda barrträdet som fäller sina barr på vintern. Lärkträdet, tillsammans med parkens alla lövträd, ligger därmed i detta nu i startgroparna för den kommande lövsprickningen. Finns det inte risk att löven hinner slå ut innan vandringen?

− När trädens blad slår ut beror helt och hållet på vädret, men förhoppningsvis väntar de tills efter vår trädvandring, den 29 mars, säger Pia Östensson med ett skratt. Först ut att få sina blad på våren, brukar häggen vara. Följt av hassel och al. Det träd som får sina löv sist, är oftast asken.

Vart rekommenderar du trädälskare att gå i Nationalstadsparken?

− Vid Universitetsområdet är trädlivet rikt och man kan bland annat se ginkgo och mullbär. Om man vill se många olika sorters träd, och även planterade träd, tycker jag att man ska gå till Bergianska trädgården. Annars gillar jag Lappkärret, där det finns gott om klibbalar. För den som är intresserad av växtlighet i allmänhet, är området runt Lappkärret en spännande plats. Där anlade Universitetet en gång i tiden ett experimentalfält, där man testade att odla allt mellan himmel och jord. Därför kan man hitta en hel del spännande växtlighet i området fortfarande, i form av förvildade trädgårdsväxter. Under årens lopp har jag bland annat hittat ramslök och mellanhäxört. Det är alltid lika spännande att se vad som spricker upp i jorden där.

Har du något favoritträd i Nationalstadsparken?

− Oj, svårt att välja. Jag gillar så många. Aspar är häftiga, och bokar. Och det finns en gråal i Bergianska Trädgården som är väldigt speciell. Men mest förtjust är jag nog i riktigt gamla och stora askar, som finns lite varstans i Nationalstadsparken. De har ett annorlunda växtsätt och ger mig som betraktare en exotisk känsla, som om jag vore utomlands, avslutar Pia Östensson.

Naturhistoriska riksmuseets trädvandring, som leds av Pia Östensson, äger rum den 29 mars kl. 14-16.

Läs mer här.

Skriv ut