Igelbäcken

Igelbäcken

Grafiskt element

Igelbäcken i Solna

 

2015-02-09

Oas för naturälskare − och grönlingar!

Igelbäckens naturreservat ligger i norra Solna, och dess östra del ingår i Kungliga nationalstadsparken. Genom reservatet flyter Igelbäcken − en tio kilometer lång bäck som tar sin början i Säbysjön i Järfälla och fortsätter genom Järvafältet för att sedan mynna ut i Edsviken vid Ulriksdals slott.

I naturreservatet får du uppleva omväxlande natur; gammelskog, stigar, små våtmarker och öppna fält med beteshagar och slåttermark. Området tros ha varit bebott sedan yngre järnåldern, och här finns ett intressant djurliv och en lite annorlunda flora, som storstadsbon inte till vardags springer på. Igelbäckens naturreservat i Solna gränsar till Igelbäckens naturreservat i Sundbybergs stad. De två naturreservaten för Igelbäcken utgör tillsammans ett skyddat område på nästan 300 hektar. 

Möjligheterna till rekreation i naturreservatet är stora. Men var börjar man? Vad kan man göra? Och vad får man inte missa? Vi frågade Veronica Gelland Boström, kommunekolog på Solna Stad, som varit delaktig i Igelbäckens naturreservats utveckling under många år.

− Man får definitivt inte missa den del av Igelbäcken som flyter genom Ulriksdals slottspark. Just där är bäcken slingrande, med skuggande träd som ramar in bäcken. Det är väldigt vackert. När man ändå är där kan man passa på att titta på slottet och vandra i slottsparken. Vid Igelbäckens utlopp finns också chans att titta på den nya ”fisktrappan” i bäcken. Den är till för att fiskarna som lever i Edsviken ska kunna ta sig upp och in i Igelbäcken. I bäcken finns numera gott om grönling, en fisk som länge var utrotningshotad, men som vi genom stora insatser under senare år med hjälp av det statliga naturvårdsbidraget LONA, lyckats stabilisera i reservatet. Det är vi mycket stolta över.

Grönlingen har kommit att bli Igelbäckens symbolart. En annan ovanlig fiskart som finns vid bäckens utlopp är Nissöga. Men även fåglar lockar besökare till reservatet.

− Ornitologer kommer allt oftare till Igelbäcken. Den som har tur kan till exempel se en skogssnäppa, morkulla eller brunand vid Blötängens våtmark, eller en mindre hackspett i skogen. Vill man hellre beskåda vackra blommor, ska man absolut ta med sig en picknickkorg och gå till Wåhlberga äng. Här finns ängsblommor som ängsvädd, jungfrulin, solvända och brudbröd. Och det finns bänkar där det är mysigt att sitta och äta. I april har vi, tillsammans med några andra organisationer, en gärdsgårdsbyggarkurs på ängen där man får lära sig att bygga en traditionell gärdsgård, berättar Veronica Gelland Boström.

I reservatet finns många fina joggingspår och vackra promenadvägar. Att bada i bäcken är dock inte att rekommendera då botten är mjuk och man kan sjunka ned. Fiska får man inte heller göra i området, men plocka blommor, bär och svamp går alldeles utmärkt.

− Mycket av aktiviteterna i reservatet är av naturliga skäl förlagda till vår, sommar och höst, men faktum är att nu på vintern finns det jättefina skidspår, så om bara snön vill infinna sig är området perfekt för skidåkning!

Vad rekommenderar du för barnfamiljer, som inte kan gå så långa sträckor?

− Åk till Överjärva gård, som ligger mellan E4:an och järnvägen. Perfekt för en familjedag med barnen. Där finns får, höns, hästar, ett mysigt helgöppet gårdscafé och flera gårdsbutiker. Där ute känns det som om man rest tillbaka i tiden. På senvintern föds lammen, så det är en populär tid att besöka gården och för barnen erbjuds ponnyridning på helgerna. I anslutning ligger också ett museum - Statarmuseet, som jag verkligen kan rekommendera den historieintresserade. Museet är öppet första helgen varje månad.

Och den äventyrligt lagda, vad ska hon eller han göra?

− Den som gillar strapatser tycker jag ska gå väster om Ulriksdals slottspark, där vattnet i bäcken forsar fram med kraft, och där det funnits en kvarn förr i tiden. Det är en riktigt spännande plats att upptäcka, avslutar Veronica Gelland Boström.

Skriv ut