Kung Carl GustafKonung Carl XVI Gustaf släppte iväg duvorna Värna, Vårda, Visa för att illustrera syftet med parken när den invigdes den 19 maj 1995. Foto: Lars Epstein DN/TTGrafiskt element

Kungliga nationalstadsparken 20 år

I år är det 20 år sedan Kungliga nationalstadsparken bildades. Genom en ny bestämmelse i miljöbalken 1995 fick området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgården ett alldeles särskilt skydd och bildade världens första nationalstadspark.

Syftet var att värna och utveckla det unika område som parken utgör. Tack vare Nationalstadsparken kan vi stockholmare, såväl som tillresta besökare, fortsätta att njuta den rikedom som området erbjuder oss i form av vackra historiska landskap och byggnader, en prunkande och varierad växtlighet och ett rikt djurliv.

Under 2015 kommer vi fira jubileumet genom att på olika sätt passa på att visa upp parken och de värden och möjligheter som den erbjuder. Bland annat kommer ett stort antal vandringar på olika teman att arrangeras under året. I kalendariet kan du hitta evenemang som på olika sätt utspelar sig i parken.

Under året kommer vi också löpande lyfta fram arbete och insatser här på webbplatsen som olika aktörer har gjort under de 20 åren för att vårda och utveckla parken.

Läs mer om vad en nationalstadspark är och vilka som gör vad i parken i länkarna till vänster på denna sida.

Skriv ut