Skidåkare tar en tur i det nya skidspåret på Gärdet. Foto: Anneli Karlsson.
Grafiskt element

Skidspår på Gärdet och Stockholms Stadion

 

2015-01-27

Stockholmare som vill åka längdskidor kommer även i vinter få möjlighet att åka i preparerade spår på Gärdet.

Även Stockholms Stadion bjuder in till skidåkning, och på Östermalms IP finns en skridskobana.

Längdspåren på Gärdet drogs igång förra vintern av arrangören bakom Årefjällsloppet för att skapa goda träningsmöjligheter för alla som tränar inför långlopp. Det är ett samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Spåren blev en succé, och under de tre veckor som de kunde hållas öppna var det fullt med skidåkare som åkte slingan på 2,5 kilometer.

Nytt för i år är att det finns två spår; ett smalt spår för längdskidåkning och ett bredare för turskidor. Spåren har öppnat för säsongen, och även denna vinter är det gratis att åka. Information om spåren, och när de är preparerade och det går att åka, finns på https://www.facebook.com/stockholmsskidspar

Alewalds håller i uthyrningen, vallaservice och försäljning av skidor. Det finns skidor både för vuxna och barn. Öppettider för skiduthyrningen publiceras på
www.facebook.com/alewalds

Dessutom finns från och till Fjällräven på plats och bjuder på kokkaffe över öppen eld. Vissa tider kommer det även att finnas en Foodtruck som serverar mat.

Stockholms stads idrottsförvaltning, som också ingår i samarbetet kring skidspåren, ska dessutom dra ett antal kortare spår anpassade för barn och barnfamiljer på den del av Gärdet som kallas för Sportfältet.

- Vi vill ha några minusgrader och nordliga vindar för att kunna göra konstsnö, berättar Jonny Costmar, innerstadschef på Idrottsförvaltningen.

Den som vill ägna sig åt vintersport i Nationalstadsparken ska inte glömma bort Stockholms Stadion och Östermalms IP. På den senare går det att åka skridskor, och sedan två år finns det möjlighet att testa skidorna på Stockholms Stadion.

– Vi tar den snö vi skrapar av isen på Östermalms IP och lägger ut på löparbanorna på Stadion. Det har blivit mycket uppskattat, och i år har vi införskaffat en egen spårmaskin så vi kan erbjuda fyra klassiska skidspår som är 400 meter långa, säger Jonny Costmar.

Spåren på Stockholms Stadion är öppna för åkning, och de är tillgängliga sju dagar i veckan mellan cirka klockan 7 och 21. Östermalms IP har öppnat sin rundbana för skridskoåkning, och Brinkens IF erbjuder skridskouthyrning/skridskoslipning på Östermalms IP.

Läs mer om skidspåren på Gärdet:
https://www.facebook.com/stockholmsskidspar

Läs mer om skidspår och öppettider på Stockholms Stadion:
http://www.stockholm.se/stadion

Läs mer om skridskoåkning och öppettider på Östermalms IP:
http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=d86b119bd4194980949a084528626f67

Skriv ut