pepparkakor2_ChFw.jpg
Grafiskt element

Julmarknader med lång tradition

 

2014-11-20

Julen närmar sig och den som vill uppleva julstämning i förtid kan besöka de julmarknader som arrangeras runt om i Nationalstadsparken.

Först ut är Waldemarsudde som bjuder in till julmarknad helgen 22–23 november. Det är ett bra tillfälle att köpa julblommor som amaryllis, hyacinter och konvaljer, samt julklappar från museibutiken.

Bergianska trädgården har julmarknad två helger: 28–30 november och 5–7 december. Det är främst en julutställning som ger kunskap om julens många växter, frukter, kryddor och godsaker. Hur växer egentligen riset till julgröten, kakaon i chokladen, kryddorna i glöggen och sillen? Det finns en speciell avdelning om växterna i julens godis, och granen är dekorerad med stora varianter av dess småkryp till invånare.

Skansens klassiska julmarknad fyller 111 år, och med start den 29–30 november pågår den alla helger i advent. Även under vardagarna i december laddas det för julen i Skansens hus och gårdar med pynt och pyssel. Nytt för i år är att det blir luciafirande under två dagar.

– Det har varit ett enormt intresse och stort publiktryck den 13 december, så i år kan man fira Lucia i dagarna två, berättar Christina Hamnqvist på Skansens kommunikationsavdelning.

Helgen 13–14 december blir det därför tre luciatåg med olika teman som framträder flera gånger per dag i Seglora kyrka, Högloftet respektive Ordenshuset. Och så kommer Skansens Lucia med följe till Solidenscenen som vanligt den 13 december.

Även Rosendals Trädgård bjuder på julstämning med många arrangemang tiden 28 november till 21 december. Önsketräd i växthuset, trädgårdsmästarens julkrubba och tomtens vrå ute i trädgården. På helgerna blir det bland annat korvgrillning på gårdsplan, pyssel i växthuset och den 13 december kommer Lucia på besök.

På Nordiska museet går det att julpyssla på samma sätt som man gjorde år 1948 söndagen den 30 november. I Folkhemslägenheten utlovas dofter av jul; pepparkakor bakas och apelsinerna dekoreras med nejlikor, och i museets stora hall är julpyntsverkstaden och klapptillverkningen i full gång.

Slutligen kan den som vill få inspiration inför pepparkaksbakandet besöka Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen mellan den 3–20 december. Då visas alla bidrag som lämnat in till den årliga designtävlingen för pepparkakshus. Årets tema är ”Rum för alla”, och det går bra att lämna in ett eget bakat bidrag sista helgen i november.

Skriv ut