Ljusfestw.jpg

Den 2 november är det åter dags för Ljusfesten vid Brunnsvikens stränder.

Grafiskt element

Ljusfest håller mörkret borta

 

2014-10-14

En idé om att locka ut besökare i parken även den mörka årstiden har på sju år växt till ett av de största evenemangen i Kungliga Nationalstadsparken.

Söndagen den 2 november är det åter dags för Ljusfesten vid Brunnsvikens stränder.

Det är bråda dagar för Märtha Angert Lilliestråle, ordförande i Haga-Brunnsvikens Vänner, den organisation som är initiativtagare till Ljusfesten vid Brunnsviken. Årets upplaga ser ut att bli den största hittills.

I alla väderstreck runt Brunnsviken kommer det att tändas marschaller, lyktor och facklor. Det bjuds på körsång från fem körer med sammanlagt 120 sångare, ”Tintomara” uppenbarar sig i ett drama nedanför Koppartälten, och i Ekotemplet får barnen en ljus- och ljusupplevelse. Det är bara ett axplock av allt som händer under kvällen, samtidigt som Brunnsviken kommer att lysas upp av ett stort antal fackeltåg

– I år kan vi lova att det kommer att vara ljus runt hela Brunnsviken, berättar Märtha Angert Lilliestråle. Kommunerna, myndigheter, organisationer, föreningar, restauranger och företag runt Brunnsviken ställer upp med egna arrangemang och sätter ut ljus längs stränderna.

Det var också det som var tanken när Ljusfesten startade; olika intressen skulle samverka och bidra till en gemensam folkfest för att lysa upp höstmörkret.

– Vi vill att fler ska få uppleva de fina natur- och kulturmiljöer som finns kring Brunnsviken. Ljusfesten är ett sätt att locka till besök även när det inte är sommar och sol.

Bakom arrangemanget står förutom Haga-Brunnsvikens Vänner bland andra Stockholms stad/Trafikkontoret, Solna stad, Kungliga Djurgårdens förvaltning och Länsstyrelsen i Stockholm tillsammans med aktörerna runt Brunnsviken. Där hittar vi föreningar som Bergshamra scoutkår och Frösunda Bostadsrättsföreningar och företag som Radisson Blu Royal Park Hotel och Akademiska hus. Allt som allt 33 olika intressenter stöttar och deltar i årets festligheter.

Programmet för Ljusfesten börjar nu ta form och finns på Haga-Brunnsvikens Vänner hemsida (http://haga-brunnsviken.org/?p=836), information finns också i kalendariet på denna hemsida (http://www.nationalstadsparken.se/Default.aspx?ID=5220)

Fyra tips för dig som vill få ut mesta möjliga av Ljusfesten

Märtha Angert Lilliestråle ger följande tips till den som vill få ut mesta möjliga av sitt besök på Ljusfesten:

• Följ med någon av båtarna på sjön – från olika bryggor runt viken går två stora båtar från Strömma och två mindre elbåtar i turer ut på vattnet. Det kostar bara 20 kr att följa med.

• Ta en promenad längs Brunnsvikens stränder – det är vid stränderna alla ljus syns bäst!

• Följ med några av fackeltågen och lyssna på körsång och möt Tintomara – fackeltåg utgår bl a från Stallmästargården, Ulriksdals slott, Frösunda centrum och Koppartälten.

• Njut av värmande mat och dryck – det bjuds på allt från mat, korvgrillning och fika på en lång rad caféer och matställen runt Brunnsviken.

Programmets olika inslag pågår mellan cirka klockan 16 och 19. Båtarna går sina turer från klockan 16, fackeltågen startar samma tid. Facklor kan köpas där fackeltågen utgår. Sångarfesten börjar 16.30 på Pelousen nedanför Koppartälten och avlöses av ”Tintomara”, en fri dramatisering i korta scener av CJL Almqvists Drottningens Juvelsmycke. Aktiviteter för barnen i Ekotemplet är det cirka klockan 17 – 18.

För den som vill ta vattenvägen till Ljusfesten så avgår det båt från Strandvägen och från Ulriksdals brygga under eftermiddagen, se programmet för mer information.

Läs mer

Se även mer information i kalendariet.

Skriv ut