Fisk Pikeregträff Henrik C Andersson

Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent och även privat storfiskare, tipsar om var det nappar i Kungliga nationalstadsparkens vatten. Foto: Henrik C Andersson

Grafiskt element

Nu går havsöringen till!

 

2014-09-04

Det är få storstäder som kan bjuda på ett så bra fiskeutbud som Stockholm. I vattnen runt Kungliga nationalstadsparken finns det till exempel lax, öring, gädda, strömming och abborre. Henrik C Andersson, länsfiskekonsulenten, delar med sig av sina bästa tips.

Henrik C Andersson jobbar inte bara med fiskefrågor på Länsstyrelsen i Stockholm, han ägnar nästan all sin fritid åt fisket. Upp mot 100 dagar om året är han ute på fisketur. Så vad är då expertens tips för den som vill pröva fiskelyckan just nu?

– I början av hösten simmar havsöringen in mot Stockholms ström. Ska vi hålla oss till Kungliga nationalstadsparken så kan du fiska havsöring med spinnspö från hela södra Djurgården, Galärparken och Skeppsholmen. Även i Ålkistan finns det gott om havsöring denna tid.

Havsöring, liksom lax, tillhör de arter som sätts ut i skärgården. De fiskar som nu är på väg in mot strömmen sattes ut för fyra, fem år sedan.

– Det är bra tillgång på både öring och lax, menar Henrik C Andersson. Det är svårare att få lax på kroken, den vandrar bara för att leka och är inte lika på hugget som öringen.

Lax får inte fiskas yrkesmässigt i Stockholms skärgård, men den går bra att fiska med handredskap. När sportfiske bedrivs med spö, pilk och liknande rörliga redskap som är utrustade med lina och högst tio krokar räknas de som handredskap enligt fiskelagstiftningen. Att fiska med handredskap är helt fritt i Kungliga nationalstadsparken och kräver inget fiskekort.

Att ro drag, det som kallas för trolling, kräver dock fiskekort. Det kostar bara 50 kronor per år (fiskekortet kallas TDA-kort, TDA står för Trolling Dragrodd Angel), och kan köpas i sportfiskebutiker eller på internet. Då är det fritt fram för den typen av fiske i de vatten som är kommunägda (framgår av kartan som följer med fiskekortet).

Henrik C Andersson har fler konkreta tips för den som vill fiska med handredskap.

– Gäddfisket är också bra på hösten. Söder om Tranholmen finns det gott om gäddor. Strömming kan man få hela året, och klassiska platser att fiska strömming är vid Lidingöbron, Nacka Strand och Ålkistan. På vintern kan det vara bra ismete efter abborre i Brunnsviken, om isen har lagt sig.

Fisk-Pikeregträff-Tjejmete-Henrik C Andersson

Fiskelyckan i Djurgårdsbrunnskanalen kan man också testa när det är Tjejmete i augusti varje år. Foto: Henrik C Andersson

Pröva fiskelyckan redan idag!
Och den som får lust att pröva på att fiska i Kungliga nationalstadsparken och inte är någon storfiskare, får följande handfasta råd av Henrik C Andersson:

– Köp ett metspö och mask i en sportfiskeaffär och åk ner till Djurgårdsbrunnskanalen. Det är bara att agna med masken och kasta i. Där finns fin abborre som nappar efter några minuter.

För den som blir inspirerad till att fortsätta fiska är det bara att komma tillbaka med metspöt till samma kanal i början av november; sätta på en större krok, agna med en räka och se till att flötet tillåter att kroken ligger vid botten. Då finns stor chans till havsöring!

– Räka är svårt att motstå för de flesta fiskar. Men det är en fördel att vara morgontidig om havsöringen att nappa. Det ska helst fortfarande vara mörkt, säger Henrik C Andersson, som även tipsar om Ålkistan för samma typ av mete.

En varning kan slutligen vara på plats när det gäller den fisk som man lyckas få upp. Miljögifter av allehanda slag gör att fisk från dessa vatten inte är bra för alla.

– Kvinnor i fertil ålder ska undvika att äta all fisk som tas upp här, framhåller Henrik C Andersson. Även om det har blivit mindre föroreningar så handlar det om fiskevatten mitt inne i en storstad. Vi har inte längre några direkta utsläpp, men det kommer ut miljögifter i vattnet som bland annat har sitt ursprung från biltrafiken.

Skriv ut