Bo nylen plockar svamp

Bo Nylén är en av de svampexperter som finns på plats när Naturhistoriska riksmuseet bjuder in till att lära mer om svamp. Foto: Elisabeth Zibell

Grafiskt element

Rikligt med svamp i Kungliga nationalstadsparken

 

2014-08-27

Hösten är här och därmed svampsäsongen. Svampexperterna gläds åt varje regndroppe och utlovar gott om svamp i Kungliga nationalstadsparken, som uppvisar stor artrikedom när det gäller svamp.

– Nationalstadsparken har mycket att erbjuda både när det gäller matnyttiga svampar och svampar av mer naturvetenskaplig intresse. Här finns en stor del av de arter som vi kan hitta i övriga delar av landet.

Det säger en Bo Nylén, en av landets ledande svampexperter. Han går så långt att han tycker att Nationalstadsparken har mer att erbjuda när det gäller antal arter av svamp än motsvarande jämförelse gällande arter av fåglar och växter.

– Det är tack vare att vi har så varierade marktyper och många lövträd som ek och bok i parken, berättar Bo Nylén. Den senaste tiden har han bland annat plockat karljohanssvamp i stora mängder.

– En riktigt varm och torr sommar, följt av regnskurar – då frodas karljohan!

Bo Nylén är en av de svampexperter som kommer att vara med på de svampexkursioner som Naturhistoriska riksmuseet arrangerar den 7 september och han finns också på plats när samma museum bjuder in skolklasser att lära sig mer om svamp den 9 september.

Ansvarig för museets svamparrangemang är Lars Magnusson, biolog och museipedagog på Naturhistoriska riksmuseet. Han konstaterar att det finns gott om svamp – och mer kommer det.

– Jag blir jätteglad för varje regnskur nu! Det är bra för svamparna.

Lär dig mer om skogens svampar

Lars Magnusson har hittat såväl champinjoner som karljohan och kremlor nära museet och i Lappkärrsberget. Områden som kommer att besökas på de svampvandringar som museet arrangerar.

– Svampexkursioner har vi haft i många år, bland annat för lärare. Men det är första gången på många år som vi ordnar något som vänder sig till skolklasser, säger Lars Magnusson.

Skolklasserna får ta med sig svamp som de plockat och får hjälp att artbestämma dem. Det blir också en genomgång av olika svampar med Bo Nylén. På Naturhistoriska riksmuseets innergård står han redo med ett uppdukat bord av svamp där han möter alla nyfikna skolbarn tisdagen den 9 september kl. 10 – 14.
 
På Svampens dag, den 7 september, är det öppet för allmänheten. Då är det fem svampexperter från Stockholms svampvänner på plats. Då blir det svampvandringar under hela dagen i museets närhet.

Skriv ut