Kanotister.JPG

Bröderna Wadeskog gör sig beredda på en kajaktur i Kungliga Nationalstadsparken.

Grafiskt element

Paddla i parken

 

2014-07-01

Att uppleva Kungliga nationalstadsparken från vattennivå är förmodligen ett av de mest intressanta sätten. Med paddeln i handen kan du själv välja fart och riktning. Kanotuthyrning hittar du både på Djurgården och i Brunnsviken.

Hagaparken och Kungliga begravningsplatsen från vattennivå är en upplevelse. Dessutom har Brunnsvikens båtklubbar många fina träbåtar som är värda en närmare titt.

 Några som tagit chansen att ge sig ut på Brunnsviken, är bröderna Robert och Mattias Wadeskog. Det var ett tag sedan de sågs och de tyckte att en tur med en kajak skulle kunna vara ett kul sätt att umgås.

– Man hör mycket om kajakpaddling just nu så jag antar att vi helt enkelt blev nyfikna, säger Mattias Wadeskog.

 Det finns gott om sevärdheter och fina omgivningar när man väl tagit sig ut på vattnet. På andra sidan vattnet hittar du till exempel Gustav III:s paviljong och Ekotemplet som tronar på sin kulle. Följer du den östra stranden passerar du Bergianska trädgårdens varierande natur och växtlighet. Ett välkommet strandhugg är Kafé Sjöstugan strax väster om Tivolihalvön.

Här kan du hyra i Brunnsviken

Brunnsvikens Kanotklubb –  en ideell förening som, vid sidan av kanotuthyrning, även bedriver träningar och kanotskola för barn och ungdomar.. Mellan juni och augusti är uthyrningen öppen under vardagar klockan 10–21, på helger 10–19. Kanotklubben hyr både ut kajaker och kanadensare. Brunnsviken är vanligtvis förskonad från hårdare vind, så det här är en lämplig plats att ta sina första paddeltag.

Djurgården

Även runt Södra Djurgården går det utmärkt att paddla. Stränderna kantas av vackra grosshandlarvillor inbäddade i grönska. Paddlingen kan varieras från lite lugnare paddling i Djurgårdsbrunnsviken och Djurgårdsbrunnskanalen till mer saltstänkta tag i Saltsjön. Sjöcaféet på Djurgårdsbron hyr ut kajaker, kanoter och även trampbåtar.  Uthyrningen sker april–september klockan 9–21.

Länkar:

Kafé Sjöstugan

Brunnsvikens Kanotklubb

Sjöcaféet

Skriv ut