Haga_slott_2008a.jpgFoto: Wikimedia Commons.Grafiskt element

Haga slott

Hagaparken anlades av Gustav III, vilket förklarar varför den även kallas Gustavianska Parken. Kungen hade även planer på att uppföra det storslagna slottet Stora Haga slott. Men efter skottet på operamaskeraden och kungens död upphörde arbetet.

Det mindre storvulna Haga slott uppfördes av tronarvingen Gustav IV Adolf. Bostaden Gustav III:s paviljong hade då blivit för trång för den växande familjen. Haga slott gick under namnet Barnens Palais eftersom den tjänade som bostad åt de tre barnen.

Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell anlitades för projektet. Gjörwell använde Gallodiers villa på Hvilan på Drottningholm som förebild – en byggnad som han själv ritat. I Haga parken har Gjörwell även svarat för ritningarna till Ekotemplet. 

1802 påbörjades bygget och 1805 var inredningsarbetet slutfört. 1809 avsattes Gustav IV Adolf och familjen utvisades ur landet.

Från 1820-talet användes slottet som sommarslott för den blivande Oskar I och hans Josephine. På 1860-talet togs det i besittning av Oskar I:s yngste son August och hans maka, prinsessan Teresia av Sachsen-Altenburg.

Efter första världskriget var det tänkt att prins Erik skulle ta över slottet. Han avled emellertid i Spanska sjukan, varpå hans far Gustav den V upplät slottet som sjukhem för Spanska sjukans offer.

Gustav Adolf och Sibylla flyttade in i slottet år 1932. Slottet var hem för vår nuvarande kung Carl Gustaf och hans systrar som blev kända som ”sessorna på Haga”.  Familjen lämnade slottet 1950.

På 1960 talet upplät Gustav VI Adolf slottet till regeringen, som använde det som gästbostad för gästande statsöverhuvuden.

År 2009 slöts cirkeln när regeringen återlämnade slottet till Kungen för att fungera som bostad åt Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Skriv ut

Läs mer om 'Bellmanshuset Gröna Lund'Läs mer om 'Borgen'Läs mer om 'Bredablick på Skansen'Läs mer om 'Djurgårdsbrunn'Läs mer om 'Fiskartorpet'Läs mer om 'Fjäderholmarna'Läs mer om 'Galärvarvsporten'Läs mer om 'Haga slott 'Läs mer om 'Kaknästornet'Läs mer om 'Koppartälten i Haga'Läs mer om 'Lidingöbro'Läs mer om 'Lilla och Stora Skuggan'Läs mer om 'Naturhistoriska riksmuseet'Läs mer om 'Optiska telegrafen'Läs mer om 'Ornässtugan i Ulriksdal'Läs mer om 'Rosendals slott'Läs mer om 'Skafferiet'Läs mer om 'Skånska gruvan'Läs mer om 'Stallmästaregården'Läs mer om 'Stora Skuggans 4H-gård'Läs mer om 'Thielska galleriet'Läs mer om 'Tivoli'Läs mer om 'Villa Frescati'