Thielska_galleriet_2007x.jpgThielska galleriet. Foto: Wikimedia commons.Grafiskt element

Thielska galleriet

Thielska galleriet grundades av Ernest Thiel, en finansman som var en av Sveriges rikaste personer runt sekelskiftet 1900.

För att skapa plats för sin konstsamling anlitade han arkitekten Ferdinand Boberg, som bland annat ritat Rosenbad och NK-huset. Thielska galleriet byggdes 1904–1907 med inspirationen från orienten, sydeuropa och från den sena jugendstilen. Efter första världskriget hamnade Ernest Thiel i ekonomiskt trångmål och sålde Thielska galleriet till staten för 1,5 miljoner kronor. Museet ägs av staten men driften sköts av en stiftelse.

Thielska galleriet omges av en kuperad park där det finns skulpturer av bland annat Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland. Ernest Thiels urna är begravd i klippan under Auguste Rodins skulptur Skuggan.

Skriv ut

Läs mer om 'Bellmanshuset Gröna Lund'Läs mer om 'Borgen'Läs mer om 'Bredablick på Skansen'Läs mer om 'Djurgårdsbrunn'Läs mer om 'Fiskartorpet'Läs mer om 'Fjäderholmarna'Läs mer om 'Galärvarvsporten'Läs mer om 'Haga slott 'Läs mer om 'Kaknästornet'Läs mer om 'Koppartälten i Haga'Läs mer om 'Lidingöbro'Läs mer om 'Lilla och Stora Skuggan'Läs mer om 'Naturhistoriska riksmuseet'Läs mer om 'Optiska telegrafen'Läs mer om 'Ornässtugan i Ulriksdal'Läs mer om 'Rosendals slott'Läs mer om 'Skafferiet'Läs mer om 'Skånska gruvan'Läs mer om 'Stallmästaregården'Läs mer om 'Stora Skuggans 4H-gård'Läs mer om 'Thielska galleriet'Läs mer om 'Tivoli'Läs mer om 'Villa Frescati'