ErnestThiel2.jpg

Carl Larssons porträtt av Ernest Thiel. Foto: Tord Lund.

Grafiskt element

Thiel på tapeten

 

2014-04-22

Thielska Galleriet på Blockhusudden på Djurgården i Nationalstadsparken tillhör Sveriges främsta konstmuseum. Under våren 2014 visas en uppmärksammad dokumentär på SVT Play om museets grundare, den konstälskande bankiren Ernest Thiel. Samtidigt visar Thielska galleriet en utställning som gläntar på dörren till familjelivet i Thiels hem.

Ernest Thiel föddes 1859 och var vid sekelskiftet en av Sveriges rikaste personer. Han var mecenat för lovande och etablerade samtidskonstnärer och samlade konst i sådan utsträckning att han hade problem att få plats med tavlorna i sin lägenhet. För att lösa problemet anlitade han den välkände arkitekten Ferdinand Boberg. Thielska galleriet byggdes 1904-1907 med inspirationen från orienten, sydeuropa och från den sena jugendstilen. I den kuperade parken som omger konstpalatset finns skulpturen av bland annat Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland.

Efter första världskriget hamnade Ernest Thiel i ekonomiskt trångmål och sålde Thielska galleriet till staten för 1,5 miljoner kronor. Han dog utblottad 1947, till synes utan bitterhet över sin förlorade rikedom.

Förutom Thiels uppgång och fall skildrar dokumentären ”Den besynnerligen bankiren” även tidsandan kring sekelskiftet och moderniseringen av Sverige. Här kan du se dokumentären, som visas på SVT play fram till den 16 juli.

Utställningen ”Familjebilder och sällskapsliv” på Thielska galleriet pågår fram till den 21 september.

Skriv ut