Fisktrappa.JPG

Fisktrappan vid Ulriksdals slottspark invigs. Foto: Stefan Lundberg.

Grafiskt element

Ny fisktrappa vid Ulriksdal

 

2014-04-16

Onsdagen den 16 april, precis innan påskhelgen, invigdes en fisktrappa vid bron över Igelbäcken vid Ulriksdals slottspark.

Den nya fiskvägen ger nya möjligheter för fler fiskarter att vistas och leka i Nationalstadsparkens Igelbäcken. Inte minst ger det möjlighet för de ovanliga fiskarterna nissöga och grönlingen att vandra mellan mellan Edsviken och bäcken. Den senare är Solnas kommunart.
 
Fiskvägen bidrar med ytterligare biotopyta för dessa ovanliga fiskarter och öppnar upp för satsningar på en gäddvåtmark och havsöring.
 

Den nya fisktrappan är en del av ett reparationsarbete av bron över Igelbäcken. Bron har funnits här sedan 1600-talet, först en av trä och under 1700-talet byggdes den första i sten. 2012 konstaterades att bron hade så omfattande skador att den behövde stängas för biltrafik. Nu är den återuppbyggd – i huvudsak med samma teknik och konstruktion som den ursprungliga bron.

 – Det blir en mindre invigning för boende och verksamma i Ulriksdal, säger Emma Modén, projektadministratör på Statens Fastighetsverk. Om vi hade väntat skulle vi ha kunnat anordna en större invigning, men vi har prioriterat att öppna bron innan påskhelgen.

 Faunatrappan vid Ulriksdal finansieras av Stockholms stad,
 EU:s fiskerifond, 
LONA-bidrag,
 Bra miljöval
 och Fortum.

 

Skriv ut