Easterbunny_1.jpg

Foto: Wikimedia commons.

Grafiskt element

Fira påsk i Nationalstadsparken

 

2014-04-14

Påsken närmar sig och det finns alla möjligheter att fira den i Nationalstadsparken. Vi har fyllt på kalendariet och bjuder här på tips om aktiviteter med påskkänsla.

Påsktraditioner

Skansen bjuder på en spännande påskvecka den 14-21 april. Skånegården dukar upp påskmat från 20-talet i södra Skåne. Back Mats stuga delar med sig av sägner och berättelser kring påsken. För en tjugolapp får man skapa påskpyssel i Skogens hus, och det finns även möjlighet att fördjupa sig i traditionella påskdekorationer i Väla skola.

En bit därifrån bjuder Nordiska museet på en utställning om svenska traditioner, där tyngdpunkten ligger på påsktraditionerna. Onsdagen den 16 april klockan 17.30–18.00 erbjuds en kostnadsfri visning med guide om de svenska traditionerna. Den 17 och 18 april klockan 13.00–14.30 är det familjevisning om påskens traditioner. Den kostar 100 kronor för vuxna, men är kostnadsfri för barn.

Även Bergianska trädgården bjuder på påskaktiviteter. I Edvard Andersons växthus kan hela familjen leta efter ägg fram till den 21 april. Det är fri entré för barn under 16 år. För vuxna kostar det 60kronor.

Magi och manga


Andra muséer i Nationalstadsparken anordnar många spännande aktiviteter som inte är fullt lika traditionella. På Etnografiska museet pågår magiska veckan 15–17 april klockan 12.30–16.00. Rekommenderad ålder är från 6 år. I den magiska verkstaden kan du tillverka ett eget kraftföremål, som en amulett, en stav, en drömfångare eller en schamanmask. Materialkostnaden är 50 kronor.

 Även sjöhistoriska museets påskvecka innehåller magi – här är temat "Magi och monster till havs". Museet har öppet alla dagar utom långfredagen och har fri entré.

Under samma tid, den 15–17 april, bjuder Östasiatiska museet på påsklovsmanga, då du kan designa din egen mangafigur.

Konst

För den konstintresserade har Thielska galleriet öppet hela påsken. Den aktuella utställningen berättar om finansmannen Ernest Thiels intresse för konst och om det sociala livet i familjens Thiels hus. Inträdet för vuxna är 100 kronor, men barn under 18 går in gratis.

Promenader

Nationalstadsparken har många fina promenadstråk. Ett tips är att gå en tur i parken vid Rosendals slott. Här kan du följa skyltarna som berättar om slottet och dess historia.

Skriv ut