4H-gården, Bondegårdsskola.JPG

Marit Kjellin visar gårdens jämtgetter. Foto: Pontus Fall.

Grafiskt element

Upplev lantliv på Djurgården

 

2014-04-04

Mitt i Nationalstadsparken – bara en kvart med cykel till Stureplan – erbjuder Stora Skuggans 4H-gård gammeldags svenskt lantliv. Från morgon till kväll sjuder gården av aktiviteter alla dagar i veckan.

– Det har tagit många år att bygga upp verksamheten, men det går väldigt bra nu, säger föreståndaren Annika Jansson.

Det är en vanlig förmiddag på gården. Två unga praoelever rengör stallet. Utanför gårdsbutiken har ledaren Marit Kjellin bondgårdsskola med barn från en förskola. De förundrade barnen får möjlighet att stifta bekantskap med 4H-gårdens jämtgetter.

 – Genom bondegårdsskolan lär vi ut gamla svenska traditioner som annars riskerar att gå förlorade, säger Annika Jansson. Vi visar bland annat hur man kardar ull, och under jul ställer vi ut julgröt till tomten.

 4H står för huvud, hjärta, hand och hälsa. Rörelsen grundades 1902 i USA, och har som målsättning att stimulera ungdomars egna företagsverksamhet inom åker, trädgård, skog, husdjursskötsel och hushållsarbete. I Sverige har tyngdpunkten mer legat på uppvisningsgårdar, likt Stora Skuggans 4H-gård.

 – Grundfilosofin är att lära genom att göra, och det genomsyrar all verksamhet på gården, berättar Annika Jansson.

 4H-gården värnar om de traditionella svenska lantraserna, varav många är utdöende. På gården finns bland annat fjällnära kor, åsbohöns och nordsvenska hästar. Norra Djurgården har använts för avelsgårdar, boskapsskötsel och slåtter, och gårdens djur strövar fritt i de historiska betesmarkerna intill gården.

 Tillåtande atmosfär

 Gården är handikappanpassad. En viktig del i verksamheten är de grupper av vuxna med funktionsnedsättning och skoltrötta ungdomar som besöker gården.

– Många skolungdomar som kommer hit har fått en destruktiv roll på sina skolor, säger Annika Jansson. Här får de börja om och upptäcka nya möjligheter. Att arbeta fysiskt med djur utomhus har en väldigt positiv inverkan på självförtroende och psykisk hälsa.

 Gården har 500 medlemmar, och grundinställningen är att de ska få så fria händer som möjligt att förverkliga sina idéer. Just i dag hoppar Sten Schramm in som frivillig arbetskraft. På eget initiativ har han valt att bygga ett grishus på bakgården av återanvänt material.

– Det är en väldigt positiv och tillåtande atmosfär här, sammanfattar Sten Schramm, som upptäckte tjusningen med gårdsarbete i vuxen ålder genom en av sina döttrar.

 Stora skuggan på norra Djurgården projekterades så sent som på 1970-talet. Innan dess var området öde. Stora skuggans 4H-gård öppnade 1983. Annika Jansson har varit med sedan starten, även om hon stundvis haft andra uppdrag inom 4H-rörelsen. Under sin tid på gården har hon även fått uppleva när Nationalstadsparken bildades 1995, en tillkomst som hon välkomnade.

– Nationalstadsparken behövs, det är Stockholms gröna lunga, säger Annika Jansson. Man kan verkligen bli förvånad över hur rikt djurlivet är här ute på Djurgården – man kan se rävar som leker och havsörnar på himlen. 

Skriv ut