Kattuggla4xIMG_2295LNw.jpg

Kattuggla. Foto: Lars Nyberg.

Grafiskt element

Mot Ulriksdal! Mot Ulriksdal! Stjärtand, strömstare, kattuggla!

 

2014-03-04

Just nu under vårvintern är Ulriksdal en trevlig plats i Kungliga nationalstadsparken. Färggranna stenknäckar och steglitsor sitter i trädtopparna och skogsduvorna börjar inta sina bohål

Vid Ulriksdalsåsen kacklar duvhökparet så det hörs ända in till Världsnaturfondens kontor i Ulriksdals slott. Nedanför i Igelbäcken har i några veckor två strömstarar med vackra vita framsidor visat upp sig fint. Fullständig show med dyk, ytsim och sång från trädgren. Passa på att se dem innan de drar norröver, avfärden sker  lite beroende på vårens framfart, kanske redan i slutet på mars.

Går man till Igelbäckens utlopp växer en vak för var dag och där ligger en hona av stjärtand. Svår att observera kanske, men lite mindre än de sällskapande gräsandhonorna, gråaktiga ben och näbb samt lite slank med lång hals och stjärt. Passa på innan vaken växer för mycket.

Februari–mars är också kattugglornas tid, inte minst i Ulriksdal men de finns över hela Nationalstadsparken bara det finns grova träd. Helst ek. Alléträdens hål i Ulriksdal är också populära. Revirropen hör natten till, när det är riktigt mörkt. HOOOOH—HOO-HO-HO-HOOOOOOOO!

Kattuggleparet kan svara om man härmar men man får se upp – finns uggleungar att vaka över kan en motattack bli förödande. 

Kattugglan, den enda uggla som regelbundet häckar i Nationalstadsparken, med unik täthet, minst 25–35 par. Allt beroende på lämpliga bohål i lindar och ekar och gott om föda. Menyn består av sorkar, möss,  småfågel och några  av nationalstadsparkens åtta fladdermusarter slinker också ner.

Kåseri av Henrik Waldenström

Skriv ut