Kärleksstigen3PNw.jpg

Kronprinsessparet på invigningspromenad. Foto: Pernilla Nordström

Grafiskt element

På kärleksstig runt Isbladskärret

 

2012-08-24

Den 23/8 invigde Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Kärleksstigen vid Isbladskärret på Södra Djurgården. Stigen är en bröllopsgåva till Kronprinsessparet från Världsnaturfonden WWF. Den är 390 meter lång och sträcker sig längs sydvästra stranden. Nya skyltar berättar om det fantastiska växt- och djurlivet i och kring Isbladskärret. Du når Isbladskärret t.ex. med buss 69 från Sergels torg.

Med Kärleksstigen går det nu alldeles utmärkt att vandra runt hela våtmarken. På bara 1,6 kilometer får du många vackra utsikter över en av Stockholms bästa fågelsjöar och samtidigt uppleva en omväxlande natur, med vild barrskog, vacker ädellövskog och jätteekar. Ormvråk, sparvhök och duvhök häckar i närområdet och har du tur kan du spana in både Sveriges största och minsta fågel – havsörnen och kungsfågeln.

Kärleksstigen har anlagts och skyltats av WWF i samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Den är en tillgång för alla, något som kronprinsessan Victoria lyfte fram vid  invigningen.

Fakta om Isbladskärret

Isbladskärret blev ett vattenfyllt område i början av 1980-talet. Dessförinnan pumpade man ut vattnet från den forna havsviken, bland annat för att området skulle kunna användas för jordbruk. 1981 lät Kungliga Djurgårdens Förvaltning vattnet stå kvar och åren därefter genomfördes omfattande schaktningsarbeten för att öka djupet i kärret. Samtidigt anlades häckningsöar för fåglar.

Läs mer om Södra Djurgården

Skriv ut